Hírek Tanácsok Úthálózat

Akár nagy összegű kedvezményt is kaphat az autópályadíjból!

Valószínűleg nem mindenki tudja, hogy a nagycsaládosok és a fogyatékossággal élők is olcsóbban juthatnak D2-es sztrádamatricához. Erről és a 2024-es autópályadíjakról szól mostani írásunk.

Az év eleje fontos időszak az autósoknak, ugyanis ilyenkor célszerű megvásárolni az éves sztrádamatricát. A rendelet elég hosszú türelmi időt hagy a közlekedőknek, tudniillik mindig az új év január 31-éig érvényesek az előző esztendőben megváltott jogosultságok.

Ha elakadt járművet vontatnánk le a fizetős szakaszról, abban az esetben a vontatott gépkocsira is kötelező e-matricát váltani. Amennyiben elfeledkeznénk erről, rajtunk, azaz a vontató autó üzembentartóján követelik majd a pótdíjat. Természetesen a rakományként szállított járművet továbbra sem terheli útdíj. A 2024-es tarifákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján érhetik el. Fénykép: NÚSZ Zrt.

Akik azonban elmulasztják ezt a határidőt, és nem fizetnek az úthasználatért, nagyon rosszul járnak. Legyen szó a D1 kategóriába tartozó személyautók, illetve a D2-be sorolt, 3,5 tonnánál kisebb ösztömegű tehergépjárművek és 7-nél több személy szállítására alkalmas minibuszok üzembentartóiról, bliccelés esetén egyaránt legalább 21 830 forint pótdíjat utalhatnak el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. számlájára.

Ki kaphat engedményt az útdíjból?

Miként arról korábban az Autósélet is beszámolt, számottevően emelkednek a sztrádahasználati költségek 2024-ben, ezért is lényeges, hogy okvetlenül éljenek a kedvezménnyel, akiket megillet. Kétféle segítségről van szó, és mindkettő a D2-es osztályba tartozó személygépkocsik használóit érinti. E járművek közé tartozik például a legalább nyolcszemélyes Mercedes Sprinter, Opel Vivaro, Toyota Proace és Volkswagen Transporter is. A jogszabály alapján amennyiben a jármű gazdája

három gyermeket nevel vagy jogosult mozgáskorlátozottaknak járó parkolási igazolványra, illetve ilyen személy hozzátartozójának minősül,

akkor D1 kategóriájú matricát vehet járművére. Ez komoly megtakarítást jelent, tekintve, hogy ezáltal az éves országos matricáért 81 280 Ft helyett 57 260 forintot kell fizetni. Érdemes megemlíteni, hogy e lehetőséggel a 10 napos, a havi és vármegyei jogosultság vásárlásakor is élhet az ember.

A nagycsaládosoknak muszáj minden évben kérvényezniük az állami dotációt, viszont a fogyatékossággal élők addig élhetnek a kedvezménnyel, amíg parkolási kártyájukat nem vonja vissza az illetékes hatóság. Fénykép: Freepik

További részletekért érdemes felkeresni a Belügyminisztérium témával foglalkozó internetes oldalát, ahol elolvashatóak a részletszabályok. Innen lehet letölteni azt a dokumentumot is, mely szükséges a –bármelyik kormányablakban, okmányirodában benyújtható – kérelemhez.

A nagy lakóautók kikerültek a matricás rendszerből

Sok honfitársunkat meglepetésként érhette az a tavaly év végén tett bejelentés, miszerint – a 2013. évi LXVII. törvény alapján – megszűnik a B2 matricakategória, és a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók 2024. február 1-től a megtett úttal arányos összeget fizethetik a kijelölt szakaszokon, vagyis bekerülnek az e-útdíj-rendszerbe.

A lakóautók java része nem éri el a 3,5 tonnás össztömeget, így a D1-es osztályba tartozik. A rendelet módosítása miatt arra számítunk, hogy a sokszemélyes, nehéz luxusmodellek bérlése visszaeshet. Fénykép: Volkswagen Group

Ez komolyan megdrágíthatja a nyaralást, hiszen ilyeténképpen minden egyes megtett kilométer után pénzt szed az állami társaság, ráadásul nemcsak a sztrádákon és gyorsforgalmi utakon, hanem a főútak java részén is perkálhat az üzembentartó. Valamennyi lakóautósnak azt ajánljuk, hogy figyelmesen olvassa el az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, ne utólag derüljön ki, hogy valamit rosszul értelmezett, és emiatt büntetést rónak ki rá.

Tetszett a cikkünk? Lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Standard, Komfort és Oldtimer Prémium tagoknak ingyenesen postázzuk az évente négy alkalommal megjelenő, nyomtatott Autósélet magazint, ami az autós világ minden fontos történéséről tájékoztatja a járműtulajdonosokat, egyszersmind a biztonságos, gazdaságos közlekedésben és az autóválasztásban, illetve -üzemeltetésben is segítséget nyújt.

Olvassa el további cikkeinket!