Hírek Klubélet

Uniós adatmegosztási jogszabály létrehozását segítette a Magyar Autóklub

Könnyebbé válhat a márkafüggetlen szervizek digitális fejlődése, miután január 11-én hatályba lépett az EU új adatmegosztási jogszabálya.

Fontos változásról számolhatunk be, tudniillik az Európai Unió Tanácsa tavaly év végén elfogadta a méltányos adathozzáférésre és adatfelhasználásra vonatkozó rendelkezést. Ez nagymértékben segíti az átláthatóságot és megengedi a létrejött adatok megosztását.

Mindenkiben felmerül a kérdés: kié az autó adata?

A Magyar Autóklub és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) – a gépkocsi-tulajdonosok és a járműipari vállalkozások érdekeit szem előtt tartva – közösen támogatta a jogszabály kidolgozását, hogy a digitális rendszerekkel felszerelt járművekben keletkező nagy mennyiségű adathoz ne csak a gyártók, hanem a fogyasztók is egyszerűen hozzáférhessenek.

Amióta az okosrendszerek elterjedtek, robbanásszerűen megnőtt az adatok mennyisége. A most kihirdetett új regula elősegítheti az adatok szabályszerű felhasználását, kezelését, megosztását és tárolását is. Fénykép: Volkswagen Group

Az elfogadott rendelet kimondja, hogy az autóban „születő” adat a tulajdonosé, ezáltal bármikor megoszthatja azt saját biztosítójával, szervizével. Mindez megkönnyítheti, hogy a márkafüggetlen javítók kifejlesszenek járműadatokra támaszkodó, korszerű alkalmazásokat, növelve a fogyasztók választási lehetőségének esélyét és javítva az iparág versenyképességét. Ezenfelül a rendelkezés egyszerűbbé teszi a szolgáltatók közötti választást és támogatja az egyes ágazatok együttműködését, így további beruházásokat ösztönözhet.

Ha úgy gondolja, hogy az autósok érdekvédelme fontos, lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Összetartó közösségünk tagjai biztos háttértámogatással vághatnak neki az utazásoknak és együtt, hatékonyan léphetnek fel az érdekeiket sértő döntések, valamint intézkedések ellen.

Olvassa el további cikkeinket!