Hírek

Drágább lesz a sztrádahasználat 2022-től

Az éves infláció mértékéhez igazodva emelkedik a hazai autópálya-matrica költsége.

Sok éven át nem módosultak a sztrádadíjak, ám egy 2020-as rendeletmódosítás következtében tavaly óta az inflációt figyelembe véve változnak a személyautók, kishaszonjárművek és buszok tarifái. A jogszabály értelmében tehát jövőre is drágábban vehetjük igénybe a gyorsforgalmi utakat, igaz, az áremelkedés nem tetemes. Miként az a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján megjelent tarifatáblázatból kiderül, a személyautóval közlekedők körében legnépszerűbb 10 napos matricáért mostantól 3640 forint helyett 3820 forintot kell leszurkolni, miközben a megyei matricák ára 5200-ról 5450 forintra módosul.

Nemcsak telepített kamerák hálózata, hanem autós figyelőszolgálat is ellenőrzi az autópályán közlekedőket. Ha egy adott területen belül használjuk az utakat, lényegesen jobban megéri megyei matricát venni, semmint heti vagy havi jogosultságot

Értelemszerűen változik az éves jogosultságok ára is, a motorosok, a személyautóval közlekedők és a 3,5 tonna alatti haszonjárművek üzemeltetői azonosan 46 850 forintot fizethetnek ezért a termékért. Mindemellett a büntetéseket is feljebb srófolták, így 2022-től 16 220 vagy 64 850 forint lesz a pótdíj az úthálózatot jogosultság nélkül használó személyautók esetében attól függően, hogy 60 napon belül vagy azon túl fizetik be a cechet az útdíjszolgáltató kasszájába. Senki se feledje, hogy az Autoclub Travel-irodákban és a MAK kijelölt műszaki pontjain is megvásárolhatóak a jövő évi vignetták.

Olvassa el további cikkeinket!