Hírek Klubélet Úthálózat

Mi legyen a Lánchíd közúthálózati szerepe?

A MAK felkérésére három független, szakmai szervezet állásfoglalást tett közzé a Lánchíd jövőbeli szerepéről. Erről szól mostani írásunk.

A Magyar Autóklub május 16-án nyílt felhívásban kérte fel a Lánchíd-kérdésben leginkább illetékes, a kormányzattól és az önkormányzati szervezettől független szakmai szervezeteket, hogy delegáltjaikból alakított szakmai testület útján fejtsék ki véleményüket. A rendelkezésre álló szűkös idő ellenére a megszólított szervezetek közül három részt vállalt a szakértői testület munkájában, munkacsoportjuk május 30-án közzétette álláspontját.

Bár a delegált szakértők nem tették le a voksukat a forgalmi rendre vonatkozó valamely konkrét megoldás mellett, álláspontjukból egyértelműen kiderül, hogy sem a lánchídi rekonstrukció előtti 2019-es, sem a jelenlegi, a magánautó-forgalmat teljesen kizáró forgalmi rendet nem tartják megfelelőnek. Megfogalmazásuk szerint ésszerű megoldást egy olyan vegyes hídhasználat adhat, amelyben a gyalogos kiemelt és elkülönített hídhasználó, a közösségi közlekedéssel utazók, a kerékpárosok és a – mennyiségben, feltételekben korlátozott – autósok pedig úgynevezett kooperatív hídhasználók lehetnek.

Ugyan a felújítás érdemi része már lezárult, a járda és a kapcsolódó infrastruktúra várhatóan csak 2023 őszén lesz kész. Fényképek forrása: Pixabay

Szervezetünk üdvözli a testület kompromisszumos megoldást célzó javaslatát, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásokat, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja, ugyanakkor nem terheli értelmetlenül a környező úthálózatot és a lakóövezeteket. Egyetértünk a munkacsoport javaslatával, hogy a forgalmi rend részletes kialakításához nyilvános építészeti-közlekedési tervpályázat meghirdetésére kerüljön sor. Rendkívül fontos, hogy ez a közlekedési, városépítészeti szakma szervezetileg független, kiegyenlített összetételű szereplőinek elbírálásba való, meghatározó súlyú bevonásával történjen. Mindemellett úgy gondoljuk, hogy a forgalmi rend részleteit szakembereknek kell meghatározniuk!

Kérjük, kattintsanak a szöveg alatt található Letöltés szóra, és olvassák el a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara, a Közlekedéstudományi Egyesület Városi Közlekedési Tagozata és a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport teljes állásfoglalását!

Olvassa el további cikkeinket!