Hírek

Takaróval a lángok ellen

Villanyautók oltásához nélkülözhetetlen felszereléssel gazdagodott a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eszközparkja.

A Székesfehérvári Önkormányzat és a Jövő Mobilitása Szövetség egy olyan takarót adott át a helyi tűzoltóknak, melynek segítségével elolthatják a villanyos járgányok baleset során vagy műszaki hiba következtében kigyulladó akkumulátorát is.

Egy belső égésű motoros autó eloltása is nagy terhet ró a katasztrófavédelem szakembereire, hát még az elektromos gépkocsik tüzének megfékezése! A képzett tűzoltók villámgyorsan ráhúzzák a takarót a járműre, hogy esélye se legyen továbbterjedni a lángoknak. Fényképek forrása: Önkormányzati Kommunikációs Központ, Székesfehérvár

A lítium-ion telepek tüzének féken tartása és visszaszorítása roppant nagy kihívást jelent, tudniillik a különösen reaktív és gyúlékony alkálifém akár 2-3 ezer fokon is éghet. A jövőbe mutató lepellel egy kisteherautót vagy egy nagyobb terepjárót is be lehet bugyolálni, hogy – az oxigénelvonásnak köszönhetően – kihunyjon a tűz.

Olvassa el további cikkeinket!