Múltidéző Riport

Kincsek a múltból
Retro Design Center Szentendrén

Vajon miként érdemes egy néhány szobás családi házat, egy pincét és egy kertet úgy megtölteni szocialista iparcikkekkel, hogy látványos és érdekes kiállítás jöjjön létre? Valószínűleg úgy, ahogy a Retro Design Center csapata kitalálta.

Az élet minden területén hódít a retró, az emberek szeretnek visszatekinteni abba a korba, amikor fiatalok voltak. Most éppen a hetvenes-nyolcvanas évek relikviái, tárgyai a legfelkapottabbak, nem véletlenül. Ez a motorizált járművek demokratizálódásának időszaka, a tömegek számára olcsón elérhető háztartási gépek és szórakoztató elektronikai termékek születésének, valamint az új szakmák kialakulásának pillanata.

A szocialista autógyártás vágyott vagy éppen méltán elfeledett típusai sorakoznak egymás mellett. Mindegyik autóhoz tartozik típusleírás és egy-egy érdekes történet

Ekkor kezdett kibővülni az autóválaszték a vasfüggöny mögé rekedt országokban, ráadásul folyamatosan nőtt az igény a személykocsik iránt. Ezekben az években már nem nézték seftes csalónak, illetve a nyugati világ majmolójának azt, aki valamilyen négykerekűt tartott a tömbház parkolójában.

Láttak már ennyi különleges retró cuccot egy helyen?

Sokféle tárlatot láthat az ember Magyarországon és szerte Európában, ám kevés az olyan, ahol nemcsak egyféle témát járnak körül apró részletességgel, hanem egy egész korszak jellemző tárgyait gyűjtik egy csokorba. Istvánkó Károly és felesége hosszú ideje élt már együtt egy konténernyi hetvenes, nyolcvanas évekből származó olyan kinccsel, amely másoknak egyszerű kacat volt csupán.

A jampik Cadillac-re vágytak, de biztos örültek volna egy ilyen Wartburg kabriónak is. Mivel alvázas konstrukció, nem viselte meg a tetőlevágás. Fényképezkedni is lehet benne…

Ők maguk elsősorban szocialista érából származó autókat és autós vonatkozású régiségeket halmoztak fel, mivel Istvánkó úr a járműjavító iparágban töltötte életének nagy részét. Igaz, barátoktól, ismerősöktől is rengeteg, az élet más területéről jött, megőrzésre feltétlenül érdemes relikviát kaptak. Régóta tervezték már, hogy méltó helyen kiállítsák gyűjteményük legszebb darabjait, végül hosszas előkészítést követően 2015 elején nyitották meg múzeumukat a szentendrei Duna-part egyik hangulatos családi házában.

Hihetetlen élmény a pincében berendezett autósbolt, valamennyi olyan kisebb-nagyobb alkatrész és kiegészítő megtalálható benne, amit egykor is kerestek a kuncsaftok. A bringák, motorkerékpárok, mopedek és garázsfelszerelések sem maradhattak ki a kiállításból

Sokat kockáztattak, hiszen a berendezést, magát az épületet és valamennyi fontos kiegészítőt saját erejükből teremtették elő.

Múzeum, ahol kicsik és nagyok jól érezhetik magukat

A Retro Design Center nagyszerű névválasztás, tökéletesen tükrözi azt, ami a kerítésen belül vár a látogatóra. A folyamatosan bővülő, alakuló kiállítás remek korrajz, vicces és komoly is egyben, aprólékosan, de lényegre törően mutatja be azokat a jellegzetességeket, amelyekre mindenki emlékszik, aki abban az időszakban élt. A magas kerítéssel körülhatárolt udvaron tematikusan elkülönítve sorakoznak egymás mellett a diorámaszerű életképek. Elsőre a Merkur legendás, Röppentyű utcai használtautó-kereskedésében érzi magát az ember. Egyeseknek beugorhat valamelyik Afit szerviz is vagy éppen a Balaton part egyik kempingje, esetleg a Taurus rali szervizparkja. Érdemes minden egyes autónál, a megőrzött állapotú Daciánál, Polski Fiatnál, Škodánál, Ladánál, Moszkvicsnál, Wartburgnál és Zaporozsecnél néhány percet időzni. Nagyszerűek a jól olvasható táblákra kiírt, magyar, angol, német és orosz nyelvű tájékoztatószövegek.

Régen sem volt sok Skoda 1203 busz Magyarországon, mára teljesen eltűntek a hozzánk került példányok. A kétütemű Barkas sokkal jobban bevált, volt belőle dobozos, platós és autószállító változat is

És vajon mit keres a rózsaszín kabrió Wartburg az eredeti autók között? Ez egy jópofa geg, mosolyt csal mindenki arcára, ráadásul bele is lehet ülni egy fénykép erejéig. Az épület teljesen körbejárható, a murvával és térkővel borított kert hátsó részében szemügyre vehetünk egy körablakos Barkast és egy ma már kuriózumnak számító Škoda mikrobuszt. Sőt, megnézhetjük azt is, mit tömtek kis Polskijukba a lengyelek, amikor leruccantak a Balatonra. Mellettük láthatjuk azt is, hogy nézett ki az örökös magyar ralibajnok, Ferjáncz Attila szervizautója, a gumiabroncsokkal és benzineskannákkal telerakott Volga kombi.

Mit rejt a Retro Design Center pincéje?

Istvánkóék minden talpalatnyi helyet kihasználtak, így a ház alatt húzódó, tekintélyes alapterületű pince is a látogatókra vár. A bejárattal szemben kialakított autósbolttól leesik az álla az autórajongóknak. Ami ezen a falatnyi helyen nincs, az talán nem is létezett egykor. Izzók, műszerfalak, lámpatestek, gömbcsuklók, fékbetétek, sárvédők, kormánykerekek és megannyi korabeli „sufnituning” kiegészítő, amikre a legtöbben csak vágyakoztak harminc-negyven évvel ezelőtt.

Még fent a tetőn a műanyag kajak, a Csepel kemping biciklit viszont már kivették a Wartburg hajókoffernyi csomagteréből. Megnézhetjük a Skif utánfutóból kihajtogatható sátrat is

Felvonul itt a teljes szocialista bicikliipar színe-java, no meg a Vasedény áruház mopedkínálata a Babettától egészen a Verhovináig. Jópofák a gépműhely- és szervizinstallációk is, s megéri egy-egy pillantást vetni a korabeli szakkönyvekre, plakátokra, megnézni a fekete-fehér TV-n játszott, korabeli autós reklámokat.

Milyen hifi és számítógép volt szüleink lakásaiban?

A pince után jöhet a ház maga, sok-sok felejthetetlen emlékkel. A bejárat egy játékboltba torkollik, itt legszívesebben megragadnánk a villanyvasutat, az autóskártyát, a lemezárugyári autópályát vagy a fém építőjátékot, hogy leüljünk játszani egy jót. Persze a Keravill áruházban is könnyes lesz a szem a Commodore 64 számítógéptől, az Orion színes televíziótól, a Videoton autóshangszórótól vagy az Akai orsós magnótól, hab a tortán pedig a berendezett nappali Sky forgófotelje, sörösdoboz-gyűjteménye és a fél falat beborító naplementés posztere.

A lakásban gyerekszoba, a polcon műanyag billencsek idézik fel, mire vágytak a mai harmincas-negyvenes férfiak gyerekkorukban. Ezeken kívül is rengeteg érdekes játék sorakozik a vitrinekben

A konyhában ott az elmaradhatatlan viaszosvászon terítő, a színes műanyag termosz, a Lehet hűtőszekrény és a fém szódásszifon, a spájz bejáratából rögtön feltűnik a Baba szappan, a fémházas kávédaráló és a Tomi mosópor – hogy csak néhány kultikus tárgyat emeljünk ki a sok közül. Ahogy a kertben, a házban és a pincében szintén mindenütt ott találjuk a négy nyelven megfogalmazott leírásokat, segítségükkel azok is megérthetik a Merkur működését, az autók árképzését vagy éppen a szocialista ipari formatervezés lényegét, akik nem éltek, nem élhettek abban a korban.

Rendszámok, Merkur-árjegyzékek és a legismertebb típusok kerekei a falon. A kertben rengeteg olvasmányos leírást találunk a szocialista időszak közlekedési helyzetéről, szokásairól, jelenségeiről

Legalább egy fél délelőttöt megéri rászánni a Retro Design Centerre, a színvonalas kiállítás maradandó emlék lesz mindenki számára, legyen szó felnőttekről vagy gyermekekről. A tárlat kedd és szerda kivételével minden nap nyitva van, további információkat a múzeum Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.

Tetszett a cikkünk? Lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Standard, Komfort és Oldtimer Prémium tagoknak ingyenesen postázzuk az évente négy alkalommal megjelenő, nyomtatott Autósélet magazint, ami az autós világ minden fontos történéséről tájékoztatja a járműtulajdonosokat, egyszersmind a biztonságos, gazdaságos közlekedésben és az autóválasztásban, illetve -üzemeltetésben is segítséget nyújt.

Olvassa el további cikkeinket!