Archív Múltidéző Riport

Negyven éve mutatták be a Skoda Gardét

Nagy várakozás előzte meg a kétajtós Skoda Gardét, melyet 1983-ban leplezett le a csehszlovák vállalat. Pintér F. István részletes beszámolót írt az újdonságról az Autóséletbe, ebből idézünk most néhány gondolatot.

„A Skoda 110 R Coupé utódjának tekinthetjük a csehszlovák gyár legújabb típusát, Skoda Gardét. Az elmúlt év októbere óta folyik a hazai tesztelés és ha sikerrel járnak a tárgyalások, az idén még sor kerülhet néhány Garde behozatalára. Az elnevezésről el kell mondanunk, hogy ugyan azt Csehszlovákiában Skoda Garde, a nyugati exportra gyártott darabokat Skoda Rapid néven hozták forgalomba.


Ezt az autót talán ,,félsportkocsinak” nevezhetjük, hiszen 43 kW-os motorteljesítménye és 150 km/órás végsebessége nem vetekszik a valódi sportkocsik teljesítményével, azonban mivel ez a tulajdonsága alacsony fogyasztással párosul, a jelenlegi üzemanyagárak mellett nem hátrányos. A kétajtós, sportos kialakítású karosszéria utastere négy személy szállítására alkalmas. Az első üléseken két felnőtt kényelmesen utazhat, azonban a hátsó ülések kiképzése csak gyermekek részére elég tágas. Az ajtók hosszabbak, mint a négyajtós típusnál megszokottak, így a hátsó ülésekre is viszonylag kényelmes a be- és kiszállás. Tetszetős megoldás a karosszéria hátsó részén, hogy a légterelő spoilert a motorháztető lemezanyagából alakították ki.

Az új motortérhátfal a Skoda 120 GLS-nél már ismert szép és biztonsági szempontból is előnyös, nagyméretű, kombinált hátsó lámpatestekkel készült.
Figyelemre méltók az elöl-hátul felszerelt széles műanyag lökhárítók, amik nem korrodálnak és a kisebb parkolási koccanásokat deformáció nélkül tűrik. Az első lökhárító alatt fekete színű műanyagból készült légterelő spoilert helyeztek el.


A nagyméretű üvegfelületek jó kilátást biztosítanak minden irányba. A hátsó szélvédő ezen a típuson is fűthető, ami a téli autózás kényelmét, biztonságát javítja. A gépkocsiba beülve láthatjuk, hogy a gyár különös gondot fordított az utazás- és vezetéskényelem fokozására, az általános műszaki és esztétikai minőség javítására. A Skoda 120-as típusnál az első ülések előre-hátra csúsztathatók és az üléstámlák dönthetők, fektethetők. Ezeken a lehetőségeken túl a Garde típus első üléseinek magassága is négy fokozatban állítható. Az ülések kényelmesek, szépen kárpitozottak. Növeli még az állítási lehetőségek számát, hogy az elöl-hátul felszerelt magasságállító csavarok segítségével az üléslap billenthető is.”

PINTÉR F ISTVÁN

Olvassa el további cikkeinket!