Hírek

Elérhetőek a 2023-as sztrádamatricák

December 1-től megvásárolhatóak a jövő évre szóló éves országos és megyei autópálya-matricák.

Hat éve vezette be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) azt a szolgáltatást, hogy decemberben bárki hozzájuthat elővételben az éves és megyei matricákat, ezáltal a járműhasználók időben, kényelmesen, sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vásárolhatják meg e-matricájukat. Az intézkedés sikerét mutatja, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel: míg 2018 decemberében 120 ezer, 2019 és 2020 utolsó hónapjában mintegy 143 ezer, adig 2021 decemberében már 162 ezer darab éves e-matricát értékesítettek elővételben, ezek 40 százaléka országos, 60 százaléka megyei érvényességű volt.

Ne feledjék, hgy a 2022-re váltott éves (országos és megyei) matricák 2023. január 31-ig biztosítanak úthasználati jogosultságot a hazai díjköteles gyorsforgalmi szakaszokon

Jó tudni, hogy az éves e-matricák 13 hónapon át használhatóak hazánk több mint 1600 km hosszú díjköteles gyorsforgalmi úthálózatán, tekintve, hogy érvényességi idejük 2023. január 1-én 0 órakor kezdődik és 2024. január 31-én éjfélig tart.

A NÚSZ külön felhívja a figyelmüket arra, hogy még fizetés előtt ellenőrizzék az általuk megadott adatokat, így például a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát és megyei matrica vásárlása esetén a megyét.

Ha a világhálón keresztül vásárolná meg matricáját, érdemes a társaság megújult honlapján, a nemzetiutdij.hu oldalon intézni a tranzakciót, ugyanis itt regisztráció nélkül is vásárolhatnak, ráadásul ez az egyetlen olyan felület, ahol nem számítanak fel kényelmi díjat a jogosultság összegén felül. Miként korábban már megírtuk, jövőre számottevően emelkedik a havi és a heti matricák ára, miközben az éves országos és megyei változatok csak kismértékben drágulnak, magyarul jobban megéri majd ez utóbbiakat választani.

Olvassa el további cikkeinket!