Hírek

Izgalmas villanyverda a Kiától

Nemrég áttervezett logóval jelentkezett Dél-Korea második legnagyobb autógyártója, most pedig bemutatta új alapokra épülő, áramos modellkínálatának első tagját, az EV6-ot.

Egy ideje már sejteni lehetett, hogy a Hyundai Motor Grouphoz tartozó márkák izgalmas újdonságokkal készülnek, hiszen régóta csepegtették az információkat az akkumulátoros-elektromos hajtású járművekhez kifejlesztett E-GMP padlólemezről. Néhány hete piacra is lépett az erre épülő, szerfelett látványos Hyundai Ioniq 5, most pedig a Kia is leleplezte a szintén nem hétköznapi külsővel megáldott EV6-ot.

Az EV6-ot bármilyen kiegészítő berendezés vagy adapter használata nélkül tölthetjük 400 és 800 V-ról. Gyorstöltéssel mindkét akkucsomag akár 18 perc alatt 10-ről 80 százalékra telíthető, sőt 100 km-re elegendő delejt alig 4,5 perc alatt belepumpálhatunk

Az ötajtós kupé egyik jellegzetessége a hatalmas, 2900 mm-es tengelytáv, ami meglehetősen szokatlanná teszi az alapkivitelben 4650 mm hosszú, 1550 mm magas, szabadidő-autós kiegészítőkkel különlegessé tett ötajtós arányait. Az említett méreteknek és a padlóba épített akkumulátoroknak hála szerfelett tágas utastérrel büszkélkedhet a forradalmi Kia, ráadásul csomagtere is óriási – alaphelyzetben 520 literes, a hátsó ülések ledöntésével pedig közel 1,3 köbméterig növelhető –, nem mellesleg az utasok környezetében is megannyi kacattartó bújik meg.

Kétküllős volán, jókora üvegképernyő, széles középkonzol jellemzi a kabint. Az üléskárpit újrahasznosított műanyagból készül, egy-egy fotelhez 111 PET palackot használnak fel

A járműhöz kétféle, 58,8 és 77,4 kWh kapacitású akkumulátorcsomagot kínálnak, ezekhez igazodik a motorok teljesítménye is. A kisebbik akkus EV6 hátsókerék-hajtású variánsa 170, míg összkerekes, kétmotoros kivitele 235 LE-s. A 77,4 kWh-s teleppel felvértezett kocsinál 229, illetve 325 lóerő áll a vezető rendelkezésére attól függően, hogy csak hátra, vagy mind a négy kerékhez eljut-e az erő. Dicséretes, hogy a nagyobb teleppel felszerelt hátsókerekes verzió – WLTP-norma szerint – 510 km-t képes megtenni egy szuszra.

A hátsó szélvédő fölé beépített légterelőt oly módon alakították ki, hogy a lámpasor felett csücsülő szpoiler irányába „küldje” a légáramlatokat. Jó hír, hogy 35 százalékos töltöttségi szint felett akár 1,6 tonnás vontatmányt is húzhat az EV6

A sportos vezetők kegyeit keresi az összkerekes GT, melynek csúcsteljesítménye 585 LE, legnagyobb nyomatéka pedig 740 Nm, ennek köszönhetően mindössze 3,5 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/órára, végsebessége pedig 260 km/h. Ez és a többi változat is megérkezik hozzánk még az első félévben, a hazai forgalmazó már előrendeléseket is felvesz rájuk.

Olvassa el további cikkeinket!