Hírek Múltidéző

Elhunyt a Citroën CX és a Renault Fuego megálmodója

Gyászol az autóipar, meghalt Robert Opron, a hetvenes, nyolcvanas évek egyik legismertebb francia tervezője, akinek nevéhez megannyi legendás négykerekű fűződik.

Az 1932-ben szütetett szakember építésznek tanult, és pályájának kezdetén repülőgépek pilótafülkéjének kialakításán dolgozott, majd 1958-tól kezdve a ma már nem létező Simca autógyárhoz került.

Különleges műszaki megoldások sorával vette le a lábáról a közönséget az 1974-ben debütált CX, nem meglepő, hogy elnyerte az Év autója díjat

Bár az általa megálmodott ötajtós prototípus számos előremutató megoldást felvonultatott, a francia cég – a gazdasági nehézségek miatt – néhány év után mégis elküldte a tehetséges fiatalembert. Csak rövid ideig volt munka nélkül, mert 1962-ben lecsapott rá a Citroën, ahol 1974-ig csillogtathatta tudását. Kezdetben a vállalat vezető dizájnere, Flaminio Bertoni felügyelete alatt tevékenykedett, majd 1964-től már ő irányította a formákért felelős részleget.

Első fontos feladata a legendás DS ráncfelvarrása volt, majd 1970-ben megszületett saját elképzelései szerint megvalósított, önálló modellje, az alsó-középkategóriás GS.

Szó se róla, kitűnt a tömegből a bújtatott hátsó kerekekkel és mindössze 0,318-as légellenállási tényezővel büszkélkedő ferdehátú, amit 1971-ben az Év autójának választottak.

Sokan minden idők legszebb kupéjának tartják az 1970-es Genfi Autószalonon leleplezett SM-et, mely akár 220 km/órás sebességgel is száguldhatott

A GS után két igazán emlékezetes jármű következett, az egyik a Maserati V6-os erőforrásával mozgatott SM nevű kupé, a másik pedig a DS utódja, azaz a CX. Mindkettő lenyűgözte a közönséget, a CX népszerűségét jelzi, hogy a kombiként, illetve nyújtott tengelytávú limuzinként egyaránt megvásárolható típust 1991-ig készítették, s több országban állami vezetők reprezentációs kocsijaként szolgált.

Az egyterű kategória elterjedésében nagy szerepe volt az Espace-nak, amit egyébként nem a Renault, hanem a Matra gyárában szereltek össze

A sikeres citroënes éveknek a márka 1974-es csődje vetett véget, ám Opron hamar új kihívások elé nézett, ugyanis leszerződtette a Renault, innentől kezdve 1985-ig ő felelt az iparóriás autóinak vonalvezetéséért. Olyan gépek karosszériája kötődik a nevéhez, akárcsak a Renault Fuego kupé vagy a családok körében népszerű Renault 9 és 11, mindemellett ő alkotta meg az Alpine A310 felfrissített változatát, sőt köze volt az első szériás Renault Espace ruhájához is.

Meglehetősen egyedi külső jellemzi az 1989-es Genfi Autószalonon bemutatott SZ-t, ami az Alfa 75-től örökölte technikáját

A Renault után a Fiat következett, ahol főként izgalmas tanulmánymodellek kerültek ki a keze alól. Leghíresebb munkája a Zagatóval közösen papírra vetett Alfa Romeo ES 30, ebből született meg aztán az 1989 és 1991 között gyártott, futurisztikus SZ modell. Az olasz kitérő 1992-ig tartott, ekkor nyugdíjba ment és megalapította saját tanácsadói irodáját, melyet sok ismert autógyártó foglalkoztatott. Robert Opron 89 évesen távozott az élők sorából.

Olvassa el további cikkeinket!