Hírek Közélet Közlekedésbiztonság Tudatos közlekedés

Hamarosan lejár a műszaki vizsga? Lépjen időben!

A koronavírus-járvány okán kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet idején a kormány lehetővé tette, hogy lejárt műszakijú autóval is közlekedhessenek honfitársaink. Emiatt a pandémia végén, azaz 2022 nyarán rengeteg gépkocsinál vált esedékessé a műszaki vizsga. Ezek az járművek hamarosan ismét megszállják a vizsgabázisokat.

A két éve zajló roham nagyon megnehezítette az állomások munkatársainak dolgát. Többhetes várólisták alakultak ki hazánk minden szegletében, a vizsgáztatók alig győzték a rengeteg munkát. Hogy az érintett autók tulajdonosai most elkerülhessék a sorbanállást és a várakozást, az Autóklub arra kér mindenkit, legyen előrelátó, és mihamarabb foglaljon időpontot a MAK szerviz-és vizsgapontjain!

Az Autóklub a műszaki vizsga előtt elvégzi az előzetes átvizsgálást. Ha fény derül valamilyen rendellenességre, azonnal orvosolni tudják, s nem bukik meg a kocsi a hatósági szemlén

Műszaki vizsga szerte az országban

Tekintve, hogy egyesületünk több mint 40 olyan pontot üzemeltet az országban, ahol műszaki vizsgáztatás is folyik, honfitársaink biztosan találnak lakóhelyükhöz közeli autóklubos állomást. Bázisaink elérhetőségeit megtalálják a Magyar Autóklub honlapján.

Jó tudni, hogy Magyarországon az új járműként forgalomba helyezett személygépkocsi, kisteherautó és motorkerékpár műszaki vizsgája 4 évig érvényes. Ezt követően 2 évente újra esedékes a vizsga. Ha a jármű ezen a vizsgálaton megfelel a követelményeknek, a forgalmi engedély időbeli hatályát a vizsgabiztos a helyszínen meghosszabbítja. Más a helyzet, ha a forgalmiba már nem tehető több bejegyzés, vagy olyan megállapításokra kerül sor az eljárás keretein belül, melyeket a vizsgaállomás munkatársa nem írhat be az okmányba. Ez esetben a hatósági bizonyítvánnyal (azaz a műszaki adatlappal) az okmányirodához irányítjuk az ügyfelet, ahol megtörénik a forgalmi engedély cseréje vagy érvényesítése.

Javításra, karbantartásra szorul gépkocsija? A Magyar Autóklub felkészült szakemberei készséggel állnak rendelkezésére, legyen szó fék- és futóműjavításról, időszakos és interallumhoz kötött szervizről, klímatisztításról, olajcseréről stb. Hálózatunk az ország 24 pontján, a piaci átlagárnál kedvezőbb óradíjakkal, sokféle kedvezménnyel és gyors vállalási határidővel fogadja a járműtulajdonosokat.

Olvassa el további cikkeinket!