Közlekedésbiztonság Motorkerékpár Tudatos közlekedés

Itt a tavasz! Figyeljenek a kétkerekűekre!

Márciusban nem csak a hóvirág és a kankalin bújik elő, a jó idő beköszöntével bizony a kerékpárosok és a motorosok is kirajzanak. Figyeljenek a kétkerekűekre, hogy megelőzzük a baleseteket!

Számítsanak rá, hogy márciustól kezdve megsokasodnak az egy nyomon haladó járművek, ezzel együtt pedig egyirányú utcákba hajtva azzal is kalkuláljanak, hogy szemből kerékpárosok érkezhetnek. Mindemellett a buszsávokban feltűnnek a motorosok és robogósok, sőt az elektromos rolleresek is megjelennek az utakon. A különféle járműkategóriák együttes úthasználata mindannyiunktól nagyobb óvatosságot követel meg, de mindenképpen megéri, hiszen minél több a motoros, illetve a kerékpáros, annál kisebb a dugók kialakulásának esélye és a környezetszennyezés mértéke!

Előregurulhatnak a motorosok a sávok között?

Kérjük, ne feledjék, hogy a jogszabályok szerint, ha a biztonságos feltételek adottak, a motorosok előregurulhatnak a sorok között. Mindennek tetejébe a KRESZ 25. paragrafusa kimondja, hogy az autósok kötelesek „a lehetséges mértékben jobbra tartva közlekedni”, ezzel helyet adva a motorosoknak és a megkülönböztető jelzést használó járműveknek. Igyekezzenek hát folyamatosan figyelni a tükröket, és úgy általában környezetüket, hogy ne tartsák fel a fürge motorokat!

Rengeteg elektromos roller árasztotta el a városi utakat az elmúlt években. Sajnos a rájuk vonatkozó jogszabályok még mindig nem születtek meg, ami megnehezíti beilleszkedésüket a forgalomba. Az ő érdekükben is szervezte meg az Autóklub 2022-ben az ecoMobility Day rendezvényt, majd 2023-ban a Stresszmentes Mobilitási Hetet, s egyesületünk idén is nagyszabású közlekedésbiztonsági programokkal készül

A helyzetet bonyolítja, hogy a motorosok általában balról, a bringások jobbról előzik a rostokoló gépkocsikat, így nehéz belőni a megfelelő pozíciót a sávon belül. Legyenek kedvesek igazodni az adott szituációhoz, ezáltal gyorsan és balesetmentesen juthatnak előre az egy nyomon haladók. Ne feledjék, egy-két szabálytalan bringás vagy száguldó motoros jelenléte a forgalomban korántsem jelenti azt, hogy a kétkerekűek pilótái felelőtlenek lennének, sőt! A statisztikák azt mutatják, hogy döntő többségük kifejezetten megfontoltan és jogkövetően rója az utakat.

Ha úgy gondolja, hogy az autósok érdekvédelme fontos, lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Összetartó közösségünk tagjai biztos háttértámogatással vághatnak neki az utazásoknak és együtt, hatékonyan léphetnek fel az érdekeiket sértő döntések, valamint intézkedések ellen.

Olvassa el további cikkeinket!