Bemutató

Kipróbáltuk a felfrissített Dacia Springet

A korábbinál lényegesen erősebb motorral és gazdagabb felszereltséggel tették vonzóbbá az elektromos Springet. Az átdolgozott, roppant kedvező árú Daciával nemzetközi menetpróbán ismerkedhettünk meg.

A román márka 2020-ban mutatta be a tisztán elektromos Springet, ami valójában nem a cég munkája, hanem a francia anyavállalat távol-keleti boszorkánykonyhájában készült. Alapjait a 2015-ben leleplezett, Indiában gyártott, hagyományos erőforrásokkal kínált Renault Kwid adja, míg a delejes kivitel Kínában született meg, ahol Renault City K-ZE és Dongfeng Aeolus EX1 néven rója az utakat.

Mindössze 9,5 méteres fordulókörének hála könnyű vele manőverezni városban, igaz, 3,5 fordulatos, kevés visszajelzést adó volánja nem támogatja a gyors irányváltásokat. Mindegyik Spring 14 colos kerekeken, illetve 165/70 méretű abroncsokon fut

A Spring szintén Kínából érkezik hozzánk, és sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly közel 50 ezer darabot adtak el belőle az EU-ban, ezzel a harmadik legkelendőbb EV volt a magánvásárlók körében. Itthon is sokakat meggyőzött, tekintve, hogy 2022-ben harmadikként, a Tesla Model 3 és a Kia Niro mögött zárt kategóriájában. Mivel szerény, 45 lovas teljesítménye és lomhasága miatt sok kritikát kapott, a mioveniek úgy határoztak, hogy izmosabbá teszik és felszereltségén is jelentősen javítanak.

Kissebb családoknak éppen megfelel

A Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség CMFA-EV padlólemezére épített Spring tavaly már átesett egy kisebb ráncfelvarráson, tudniillik megkapta a D és C betűt imitáló új logót és az ezzel együtt járó látványos hűtőmaszkot, ilyeténképpen nagyszerűen illeszkedik a Duster, Jogger, Sandero alkotta sorba. Arányai meglehetősen szokatlanok, hiszen rövid (3734 mm) és roppant keskeny (1579 mm), ellenben teteje 1516 mm-re esik a talajtól, azaz 17 mm-rel magasabb, mint a jóval terebélyesebb Sandero. Persze érthető, hogy miért lett ilyen: egyrészt mert így jobban hasonlít a – manapság oly divatos – szabadidő-autókra, másrészt mert az emelt kialakításnak köszönhetően jobban elférnek az utasok.

Korábbi és mostani Daciákból származik a kezelőszervek zöme, valamint a 7 colos érintőkijelzővel társított fedélzeti rendszer. Kár, hogy a kormány és a vezetőülés magassága sem állítható. Az utasok testi épségét hat légzsák óvja egy esetleges ütközésnél

A teljesítménynövelés érdekében viszonylag komoly átalakításokat hajtottak végre az állandó mágneses szinkronmotoron. Újak a csapágyak, módosítottak a tekercselésen és 8500-ról 14 700-ra növelték a legnagyobb fordulatszámot. Érdekesség, hogy a nyomaték 125-ről 113 Nm-re csökkent, ugyanakkor a fix áttételű erőátviteli egység fordulatszám-mérsékelő áttétele is 40 százalékkal rövidebb lett.

Városban és országúton is jó társ a Spring

Elismerés jár a programszervező csapatnak, amiért változatos tesztútvonalat állítottak össze. Mehettünk autópályán, országúton, sűrű városi forgalomban, sőt a Bécsi-erdő csodás útkanyarulatain is vallathattuk a kocsit. Már az első kilométerek után éreztük, hogy a több mit 40 százalékos teljesítménynövelésnek hála jóval szerethetőbb, élénkebb a „tuningolt” Spring, mellyel – 125 km/órában korlátozott végsebessége ellenére – sztrádán sem éreztük magunkat mozgó akadálynak.

Előre MacPhersont és tárcsaféket, hátra torziós rudas felfüggesztést és dobféket szerelnek. Ugyan lágy rugóival puhán fut át az úthibákon, nagyobb tempónál erősen dülöngél az oldalszélre érzékeny, keskeny kasztni. Ez az egyik legkönnyebb áramos, merthogy üresen 975 kilót nyom

Benyomásainkat a gyári gyorsulási adatok is megerősítették, hiszen a 65 lóerős átirat 19,1 helyett 13,7 mp alatt sprintel álló helyzetből 100 km/órára, sőt 80-ról 120-ra gyorsítás közben is „csak” 13,5 mp telik el, ami 48 százalékos javulás a gyengébbik Spring 26,2 mp-es értékéhez mérten. Fogyasztásban nincs nagy eltérés a 45 és a 65 lovas modellváltozat között, előbbi 11,9-13,9, utóbbi 12,5-14,5 kWh/100 km áramot használ el vegyes üzemben. Ami az akkumulátort illeti, meghagyták a viszonylag kis kapacitású, bruttó 28,3, nettó 26,8 kWh-s, lítium-ion telepet, azonban a gyár szerint ez is elég ahhoz, hogy városi használatban 305, vegyes üzemben pedig 220 kilométert tegyen meg a kínai-román járgány. Örömmel nyugtáztuk, hogy a 130 km-t meghaladó próbaút után 90 km-es hatótávot írt ki a tesztautó digitális műszeregysége, tehát a katalógusérték nem áll messze a valóságtól.

Ma már szokatlan az osztatlan hátsó támla, de a Spring alkotói nem ódzkodtak tőle. Emiatt csupán egy lépcsőben bővíthető az amúgy tágas raktér. Ledöntött üléseknél 620 liter a teljes befogadóképesség

Érdemes a töltésre is kitérni néhány mondatban. Alapesetben otthoni, 230 V-os hálózatról regenerálhatjuk a Spring akkuját, és a 2,3 kW-os töltővel majd’ 14 óra alatt lesz csurig a lemerült aksi. Megéri a 100 ezer forintos felárat a – wallbox néven is emlegetett – fali töltőnél és a nyilvános töltőpontokon alkalmazható, különleges vezeték, mert ennek segítségével 5 óra alatt lezajlik a folyamat. Mindemellett a 230 ezer forintos villámtöltő-csatlakozónak hála akár 30 kW-os teljesítménnyel is szívhatja magába az elektronokat az akkupakk, ez esetben kevesebb, mintegy 60 perc a feltöltési idő.

A műbőr kárpit strapabíró, ám mivel nyáron izzasztó, hűvös időben pedig hideg tapintású, a komfortérzetet nem növeli. Elöl tágas ajtózsebekbe rejthetjük holmijainkat, a hátsó ajtóról viszont lespórolták a tárolórekeszeket

Nem lesz nehéz eladni Teljesen elszálltak az autóárak az elmúlt néhány évben, ezért most ott tartunk, hogy a két évvel ezelőtti bevezetéskor 6,5 millióért árult, 45 lovas modell Essential névre keresztelt alapkivitele 8 799 000 forintba fáj, a kizárólag az új, Extreme kiadásban megrendelhető 65 pacisért pedig 9 799 000 Ft-ot szurkolhatunk le.

Olvassa el további cikkeinket!