Archív

Ennyibe kerültek az új autók a rendszerváltás után

Mennyiért juthattunk hozzá a kilencvenes években egy új Ladához? Miért a Porsche tesztelte az orosz autókat? Kiderül az Autósélet archív cikkéből! Ezt írtuk a Samaráról a kilencvenes években.

A Lada márkanév az utóbbi években lejáratódott, jóllehet a kifogások között sok volt a feltételezett, megalapozatlan. Elegánsabb egy korrózió ette Toyotában feszíteni, mint egy új Samarában? Persze vannak, akik emlékeznek, hogy az eredeti Lada típuscsaládot megalapozó Fiat 124-es 1967-ben igen erős mezőnyben elnyerte az Év autója címet.

Lada-gyár a Volga partján

A Volga mentén az olaszok Európa akkor legkorszerűbb gyárát építették fel, viszont arról már nem tehettek, hogy a fejlesztésre szánt rubeleket elvitte az orosz hadiipar. A Ladák importja alapozta meg 1972-től a magyar autózást is. Új színfolt volt a 80-as évek második felében a Samara típuscsalád megjelenése.

Köztudott, hogy a prototípust megkapta kivizsgálásra a Porsche Művek tervezőintézete. Nagyon alapos munkát végeztek a mérnökök, kár, hogy a javasolt több száz műszaki változtatásnak csak kis hányadát valósították meg…

Tény az is, hogy az elmúlt két évtizedben több mint 500 ezer Lada került Magyarországon forgalomba. Sajnos, az alkatrészellátás akadozott, a szervizek munkájáról is vagy jót vagy semmit. Mi maradunk a semminél…

Ezt a káoszt örökölte a február 6-án alapított HungaroLADA Kft. Nyugat-európai mintára önálló vezérképviselet alakult Magyarországon az oroszországi AvtoLada közreműködésével, amely feladatul tűzte ki a gépkocsik, az alkatrészek eladásának, a szervizek tevékenységének piaccentrikus munkáját. Jelenleg kilenc helyen árulnak Lada kocsikat, kialakítottak hat regionális alkatrészbázist és 41 garanciális, valamint szavatossági szerviz áll az autósok rendelkezésére. Ez év végén már 20 helyen lehet majd Ladákat vásárolni és 45 szervizben karbantartani. 1992-ben 8 ezer Lada talált gazdára, idén az első hónapban 2,5 ezer kocsit adtak el.

Mint érdekességet említjük, hogy 1990-ben Németország- ban 12 836, Belgiumban 16 ezer, Franciaországban 15 758, Angli-k ában 21 371, Olaszországban 3978, Hollandiában 5959 és Ausztriában ezer Lada talált gazdára.

A VAZ gyár jelenleg Kelet-Európa legnagyobb gyárkomplexuma, 250 ezer embert foglalkoztat, akik 1991-ben 750 ezer kocsit gyártottak, ebből 100 ezer került nyugati exportra 1,7 milliárd dollár értékben. A világon 3000 kereskedő foglalkozik Ladák értékesítésével.

A HungaroLADA vezetői elmondták, hogy a megfelelő értékesítési lánc kiépítésével, további árcsökkentésekkel, jelentős vásárlási kedvezmények biztosításával népautóvá kivánják tenni a Ladát. Olyan mértékű kooperációt terveznek, hogy szinte magyar kocsivá váljanak a Ladák és így a vámok, valamint adók elengedésével a legolcsóbb kocsi legyen majd Magyarországon, bár már most is ebbe a kategóriába tartozik.

Az ötajtós, 1500-as motorral és 5 fokozatú sebességváltóval felszerelt Samara top (Nyitókép: AvtoVAZ)

Az itthon kapható Ladák listaára: (1993-ban)

Samara 1,5 (21083): 564 000 Ft

Samara 1,5 (21093): 599 000 Ft

Níva (2121): 594 000 Ft

Ráadásul a kocsik árából 40-70 ezer forint engedmény is elképzelhető, tehát jelenleg ezek a legolcsóbban kapható kocsik, amelyek más minőségben is megütik a nyugati normatívákat. A torinói autókiállításon megtudtuk, hogy két éven belül gyártásra kerül a teljesen új, 2110-es Samara típuscsalád és jövőre a Nívákat Peugeot dízelmotorokkal is árusítják. Szintén friss hír, hogy emellett Magyarországon viszont megkezdik a kiugró csomagtartós, 4 ajtós Samarák (VAZ 21099) eladását – írta az Autósélet éppen harminc évvel ezelőtt.

Kedvezőnek tűnhet az akkori, 599 ezer forintos vételár egy új autóért, de ne feledjük, hogy ez 33 havi nettó átlagbér volt 1993-ban. Azaz mai értéken 11-12 millió forintnak felel meg az összeg, amennyiért napjainkban már középkategóriás autót vásárolhatunk.

Tetszett a cikkünk? Lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Standard, Komfort és Oldtimer Prémium tagoknak ingyenesen postázzuk az évente hat alkalommal megjelenő, nyomtatott Autósélet magazint, ami az autós világ minden fontos történéséről tájékoztatja a járműtulajdonosokat, egyszersmind a biztonságos, gazdaságos közlekedésben és az autóválasztásban, illetve -üzemeltetésben is segítséget nyújt.

Olvassa el további cikkeinket!