Hírek

Fényjelzés figyelmezteti a rossz irányból felhajtó autósokat az MO-s úton

Előfordul, hogy forgalommal szemben felhajtó járművezető okoz balesetet valamelyik gyorsforgalmi úton. Ennek kivédésére most különleges eszközt vet be a Magyar Közút.

Bár a honi autópályákon meglehetősen magas színvonalú a táblázási rendszer, 2018. január 1. és 2021. december 31. között 18 személysérüléses baleset történt egymással szembe haladó járművek ütközése miatt.

A társaság felülvizsgált minden kezelésébe tartozó csomópontot, és eseményfelismerő kamerákat, illetve érzékelőket telepített egyes szakaszokra, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást. Az innovatív fejlesztés akár a kóborló vadállatok minél hamarabbi jelzésében is hasznos lehet majd

A rossz irányba felhajtás megakadályozásában segíthet a Mobilkép legújabb fejlesztése, mely villogó sárga alapon „Behajtani tilos” táblával, valamint stopfelirattal figyelmeztet a vezető tévesztésére. Az M0-s autóút 65-ös kilométerszelvényében található csömöri csomópont egy-egy lehajtóágán elhelyezett táblákról látványos filmet is készített a vállalat, érdemes megnézni a néhány perces összeállítást:

Hogy mi vezethet a szembehajtásos balesetekhez? Előfordul, hogy a vezető eleve rossz irányba kanyarodik fel az autópályára vagy útközben egyszerűen megfordul, sőt arra is akad példa, hogy – a hibát felismerve – tolatásba kezd a gyorsforgalmi szakaszon.

A Közút szakemberei szerint akár egy-egy korszerűsített útszakasz megváltozott vonalvezetése megtévesztheti az autóst, és láttak már olyat is, hogy összezavarodott a vezető a felújított autópálya különszintű csomópontjában.

Mindemellett megtörtént, hogy az úton található töltőállomás éjszakai boltjának gyorsabb és rövidebb megközelítése érdekében gurult fel az autós az ellenkező irányú pályára.

Az új figyelemfelhívó jelzést most tesztelik, és ha a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy nem elég hatékony annak képe, fényereje, villogása, akkor ezeket módosítják. Arról is szeretnének meggyőződni, hogy a tábla teljesen üzembiztos, és valóban csak tévesztésekkor riaszt.

Olvassa el további cikkeinket!