Hírek Klubélet

Együttműködésre lépett a MAK és a Jövő Mobilitása Szövetség

A fenntartható közlekedési megoldások és vívmányok bemutatása, további fejlesztése és népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Autóklub és a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ).

Az erről szóló megállapodást Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke, Pukler Gábor, a JMSZ elnöke, valamint Jamniczky Zsolt, a JMSZ elnökségi tagja és az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese írták alá.

Az aláírás kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón Jamniczky Zsolt, Pukler Gábor és Dr. Hatala József kézjegyével látja el az együttműködésről szóló dokumentumot

A szövetség fennállásának első évében az előremutató közlekedési megoldások fejlesztési irányainak meghatározására, iparági javaslatok megfogalmazására, a támogatotti kör kibővítésére, valamint edukációs és szemléletformáló kampányok lebonyolítására koncentrált, idén pedig a városi közlekedés fejlesztésére fordított kiemelt figyelmet. Az elmúlt időszakban olyan nagyvállalatok is csatlakoztak JMSZ-hez, mint az E.ON Hungária Csoport, az MVM Csoport, a MÁV csoport, a Porsche Hungaria, és a Vodafone. Valamennyi mobilitáshoz kapcsolódó terület képviselteti magát a tagok sorában, többek között elektromosautó-forgalmazók, flottaüzemeltetők, elektromos töltőhálózatok üzemeltetői, a megosztott mobilitási szektor képviselői, mikromobilitási szolgáltatók, pénzügyi szolgáltatók, mobilitási edukációval foglalkozó cégek és megyei jogú városok.

A Magyar Autóklub 122 éve kiemelten fontos feladatának tartja a közlekedési kultúra fejlesztését és évtizedek óta élen jár a közlekedésbiztonság tudatosításában. Ugyanakkor a piac változásait követve felismerte, hogy a közlekedési szokások gyökeres változáson mennek keresztül, így a MAK elsőként kezdte meg hazánkban az újonnan megjelent e-mobilitási eszközökkel kapcsolatos ismeretterjesztő, oktató munkát. Tudatformáló tevékenysége során a mikromobilitási eszközök használatán túl a közlekedésbiztonságra, az útfelületek közös, harmonikus használatára, a közlekedési kultúra javítására is nagy hangsúlyt fektet az egyesület.

Az aláírás után az újságírók kérdéseire válaszoltak a szakemberek. A kép jobb szélén Milovukovics Györgyi, a MAK főtitkára

– Nem haboztunk idejekorán tudomásul venni, hogy a változásra szükség van – emelte ki Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke, aki a sajtóeseményen elmondta, hogy a MAK a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezetésével és támogatásával elindult a fenntartható közlekedés irányába. – A MAK már 2011-ben, az új székház építésekor számolt az alternatív közlekedési megoldásokkal és törekedett a fenntarthatóságra, ezért elektromos töltőoszlopot telepítettünk az épület mellé. Sőt, országos segélyszolgálati feladataink ellátására több mint öt éve használunk elektromos segélyautókat, így környezetkímélő módon érkezhet a segítség a bajba jutott közlekedőkhöz. A jól ismert Sárga Angyalokra pedig már nemcsak az elakadt autósok és motorosok számíthatnak, hanem – 2022 nyarától – a biciklivel bajba jutott klubtagok is bátran tárcsázhatják a jól ismert 188-as számot. Megemlítem azt is, hogy a Klub 2020-ban ismeretterjesztő és megelőző kampányt indított, melynek kiemelt célja az e-mobilitás lehetőségeinek és veszélyeinek bemutatása, valamint a közlekedéshez kapcsolódó bűnmegelőzési üzenetek átadása volt. Idén ősszel pedig egy újabb ismeretterjesztő kampány részeként megrendezte az első ecoMobility Day-t, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a legújabb elektromos mobilitási eszközöket és alternatív hajtású járműveket, valamint szakmai előadások és kerekasztal beszélgetések során megismerkedhettek a fenntartható közlekedés különböző aspektusaival – mondta el az eseményen Dr. Hatala József.

Olvassa el további cikkeinket!