Hírek

Harminc éve készült az első magyar Astra

Éppen három évtizeddel ezelőtt, 1992. március 13-án gördült le a Szentgotthárdon gyártott első Opel Astra. Az Autósélet fekete-fehér képeivel emlékezünk vissza az eseményre.

Különleges helyet foglal el a hazai járműgyártás történetében a mintegy kilencezer lelkes nyugat-dunántúli város, tudniillik Szentgotthárdon állt négykerékre a rendszerváltás utáni időszak első honi gyártású személyautója.

Az összes alkatrész, a motor és a karosszéria vonattal érkezett a magyar üzembe, és itthon született autó az „alkatrészhalomból”. Fénykép: Magyar Autóklub

Maga az üzem egykor a Rába Vagon- és Gépgyár tulajdona volt, ezzel szált be a magyar fél a General Motors-szal közösen alapított cégbe. Kezdetben egyébként csak motorgyártást tervezett az Opel amerikai anyavállalata, és a magyar kormány kifejezett kérésésre vetődött fel az autógyártás témája az előkészítő tárgyalásokon.

Külön részlegen állították össsze az ajtókat. Fénykép: Magyar Autóklub

Akkoriban az import gépkocsikat jelentős vám és illeték sújtotta, ebből fakadóan a hazai összeszerelés egyértelmű piaci előnyökkel kecsegtetett. Végül a GM elfogadta a magyarok javaslatát, és az erről szóló megállapodást 1990 júliusában írta alá a két fél.

Speciális szállítórendszer vitte a félkész autókat a különböző állomásokra. Mint látható, az ötajtós mellett kombi modellek is épültek a vas megyei településen. Fénykép: Magyar Autóklub

Majd’ két esztendő alatt valósult meg a beruházás, és 1992. március 13-án gördült ki a gyárkapun az első hazai Opel Astra, amit Antall József miniszterelnök vezetett le a szerelősorról az egybegyűlt dolgozók és az országos média képviselői előtt. Az alábbi videó megörökítette a történelmi pillanatot:

Íme, az első

A kilencvenes években összesen 85 ezer gépkocsi készült a magyar üzemben, közöttük olyan speciális modellek, mint a hazai rendőrség igényei alapján tervezett járőrautó, illetve a „kupás” Astra, amivel éveken át versenyeztek fiatal tehetségek.

A karosszéria részegységeinek összehegesztése és a fényezés is a magyarok dolga volt. A General Motors akkori vezére külön kihangsúlyozta, hogy az egész világon nálunk a legfelkészültebbek a szakemberek. Fénykép: Magyar Autóklub

Szentgotthárdon jelenleg főként motorgyártással, továbbá motorkomponens-gyártással, sebességváltó-gyártással, váltófelújítással és motororsó-javítással foglalkoznak, a gyár – az Opellel együtt – a Stellantis Csoporthoz tartozik.

Olvassa el további cikkeinket!