Múltidéző

A nap kérdése: mit takar a 171-976 számkombináció?

A hetvenes években egyáltalán nem volt ritka, hogy a téli hónapok alatt egész Magyarországot puha hótakaró fedte. A havazás miatt meglehetősen rossz útviszonyokra számíthattak a közlekedők, akik mindig kérhettek helyzetjelentést a Magyar Autóklub információs szolgálatától.

Hatalmas hómaró érkezik szemből, miközben az kényszerpihenőre ítélt autók vezetői arra várnak, hogy végre elindulhassanak a behavazott országúton

Az Autósélet első számában hosszú riport jelent meg a Klub diszpécsereinek munkájáról. Miként a cikkben olvashatjuk, még az osztrák társklub központjából is rendszeresen hívták a magyar kollégákat, hogy beszámoljanak az aktuális útviszonyokról és a hóhelyzetről:

„Bécs egész télen át naponta jelentezik. Hívja a Magyar Autóklubbot, hogy az ÖAMTC, az Osztrák Autóklub a tagjainak pontos tájékoztatást adhasson, különösen a hóviharos időkben, érdemes-e nekivágni az útnak, s melyik útvonal szabad, vagy hol van akadály. Mindennap pontosan megkapják a választ.

A 171—976 a telefonszáma annak a különleges tudakozónak, amely egész télen át magnószalagról mondja be a hívó félnek a mindenkori helyzetjelentést. Ennek anyaga is a KPM útügyeletétől származik, s úgy cserélődik a magnószalag, ahogy a helyzet változik.

A Magyar Autóklub információs szolgálata a KPM útügyeletével tartja a folyamatos kapcsolatot, így mindig a legfrissebb helyzetjelentések birtokában van” – fejeződik be a roppant hasznos tudósítás.

Olvassa el további cikkeinket!