Tanácsadó

Miként készüljünk a téli útviszonyokra?

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy indulás előtt mérje fel, milyen az út felülete. Ez nem ördöngösség, mindössze annyi a teendőnk, hogy egy parkolóban vagy kietlen szakaszon fékezünk néhány erősebbet, így rögtön kiderül, milyen tapadással számolhatunk. Ez főként fagypont körüli, nedves időben nélkülözhetetlen, amikor létre jön az útfelületen a láthatatlan, és emiatt módfelett veszélyes, úgynevezett „fekete jég”, amin az első lassításnál vagy irányváltásnál azonnal megcsúszik az autó.

A nagy sebességnél bekövetkező, megcsúszásból eredő balesetek legfőbb oka, hogy a kétségbeesett sofőr a fékbe tapos, ahelyett, hogy egy jó manőverrel megpróbálna korrigálni. Ebben a menetstabilizáló elektronika is a segítségére lesz, igaz, csak addig, amíg nem lassít (fénykép: Daimler AG)

S milyen további váratlan helyzetek adódhatnak télvíz idején? Olvassa el az Autósélet decemberben megjelenő 2021/1. számában!

Ne kutakodjon feleslegesen információk után, inkább lépjen be a Magyar Autóklubba, és kapja kézhez a klubtagoknak készülő Autósélet magazint! Prémium kiadványunk exkluzív cikkeiből tájékozódhat a gépjárművek hibáinak elhárításáról és a karbantartás fortélyairól!

Olvassa el további cikkeinket!