Baleset-megelőzési tanácsok Tanácsok Teszt

Abroncseszt – melyek 2024 legjobb nyári gumijai?

Két társklubunk, a német ADAC és az osztrák ÖAMTC idén is kipróbálta a legújabb fejlesztésű köpenyeket, hogy kiderüljön, melyek 2024 legjobb nyári gumijai. Cikkünkben bemutatjuk az eredményeket.

A szervezetek 16 nyári gumiabroncsot fogtak vallatóra, közülük 15 érte el jó vagy közepes eredményt, magyarán ezek nyugodt szívvel megvásárolhatóak. A Continental, a Michelin és – némi meglepetésre – a koreai Kumho végzett az élen, míg a Vredestein abroncsa – egyedüliként – elégséges osztályzattal zárta a megmérettetést. Ennek oka, hogy futásteljestíménye elfogadhatatlanul alacsony, mindössze 27 000 kilométer.

Ha használt abroncsot szereltetnek fel, felrakás előtt okvetlenül ellenőriztessék azok állapotát! Repedezett külsejű, félrekopott futófelületű példányt semmiképp ne használjanak! A Magyar Autóklub kijelölt szervizpontjai gumiszerelést, centrírozást is vállalnak. Fénykép: ADAC

Bár a korábbi években szinte mindig két méretosztályból választottak köpenyt a szakemberek, idén csak a 215/55 R17-es típusokat vették górcső alá. Ezeket többnyire kisméretű szabadidő-autókra és alsóközép- kategóriás kocsikra szerelik fel a gyártók, s hazánkban is roppant kelendőek.

Milyen gumit vegyek? Megmondják a szakemberek!

A dobogó legfelsőbb fokára a Continental PremiumContact 7 állhatott fel, mivel a német gyártmány új mércét állított fel osztályában. Szintúgy meggyőzően muzsikált a Michelin Primacy 4+, mely nemcsak a biztonsági próbán, hanem a tavaly bevezetett környezetvédelmi vizsgálaton is remekelt. Mindemellett a kopás és az üzemanyag-fogyasztás terén is jól teljesített, ezért – egyedüliként a teszten – elnyerte az ADAC „Környezetbarát gumiabroncs” minősítését. A bronzérmet kiérdemlő Kumho kapcsán arra hívják fel a figyelmet a szervezet munkatársai, hogy az abroncs a Michelinhez hasonlóan biztonságos, egyúttal 69 300 kilométeres várható élettartama a legjobb a mezőnyben.

A legjobbak majd’ kétszer akkora futásteljesítménnyel kecsegtetnek, mint az ezen a területen gyengélkedő társaik, vagyis a Sailun, a Linglong, a Goodride és a Vredestein

Miként a bevezetőben említettük, futásteljesítménye juttatta a szégyenpadra a Vredestein Ultrac gumit, hiszen a 27 ezres érték gazdasági és ökológiai szempontból egyaránt elfogadhatatlan. Így hiába ért el jó eredményt az indiai tulajdonú, holland márka terméke a biztonsági vizsgálaton, utolsóként zárta a vetélkedést.

Örömteli, hogy egy típus sem bukott meg az idei vizsgálaton. Javasioljuk olvasóinknak, hogy olvassák el a tavaly ősszel megjelent, téli gumikról szóló összeállításunkat is!

A mostani teszt arra is rámutat, hogy kedvező áron is lehet kiváló abroncsot találni. Noha az éllovas Continental és Michelin 170 eurónál (67 ezer forintnál) magasabb árával a felső kategóriába tartozik, a Kumhót és a negyedik helyre befutó Debicát kifejezetten kedvező áron, 123, illetve 120 eurós áron (vagyis kevesebb, mint 50 ezer forintért) kínálják. Ezért az is hozzájuthat jó minőségű papucshoz, akinek az ár meghatározó szempont a választásnál.

Olvassa el további cikkeinket!