Hírek

Gyárfejlesztés Kecskeméten

Ismét bővíti kecskeméti üzemét a Mercedes-Benz.

A négyszázmilliárd forintos (!) beruházás nyomán két új elektromos platform gyártását kezdhetik meg a vállalat Bács-Kiskun megyei egységében, egyúttal jelentősen nő a szakképzett alkalmazottak száma. A magyar állam 14 milliárd forinttal járul hozzá a fejlesztéshez. Mindemellett a Mercedes képzési programot is indít Kecskeméten, amihez a kormány ugyancsak pénzügyi hozzájárulást biztosít.

Az új MMA (Mercedes Modular Architecture) platformra tervezett modellek sorozagyártását 2024-től, míg az MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) alapra épülő, tisztán elektromos kocsik öszeszerelését 2025-ben kezdi el a csillagos márka. A kecskeméti beruházás 2026-ban fejeződik be

Beszédében Szijjártó Péter nagy büszkeségnek nevezte, hogy a stuttgarti iparóriás kulcsfontosságú helyszínként tekint Magyarországra, hozzátéve, hogy az együttműködés elmúlt tizennégy éve sikertörténet mindkét félnek. Úgy vélekedett, hogy a mostani hatalmas beruházás is jól mutatja a magyar autóipar szárnyalását, s kiemelte, hogy míg az ágazat termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, 2021-ben elérte a 9400 milliárd forintot, sőt ez a szám az idei év első öt hónapjában megközelítette a rekordnak számító 4500 milliárd forintot.
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. – korábban nyilvánosságra hozott beszámolója értelmében – 2021-ben 3,1 milliárd euró árbevételt ért el, adózás utáni nyeresége pedig 67,6 millió euróra rúgott annak ellenére, hogy a cég tavaly 25 ezer autóval kevesebbet gyártott, mint 2020-ban.

Tetszett a cikkünk? Lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Standard, Komfort és Oldtimer Prémium tagoknak ingyenesen postázzuk az évente hat alkalommal megjelenő, nyomtatott Autósélet magazint, ami az autós világ minden fontos történéséről tájékoztatja a járműtulajdonosokat, egyszersmind a biztonságos, gazdaságos közlekedésben és az autóválasztásban, illetve -üzemeltetésben is segítséget nyújt.

Olvassa el további cikkeinket!