Hírek

Ideiglenes kivonatás: mostantól akár 1 évre is!

Sok veterános és hobbiautós örömére módosult az ideiglenes forgalomból történő kivonás időtartamát meghatározó rendelkezés, ezáltal nem kell félévente intézkednünk az okmányirodában a parkolópályára tett járgány miatt.

Még tavaly decemberben fogadta el az országgyűlés azt a salátatörvényt, melyben többek között a forgalomból kivonatás részletszabályairól szóló – 326/2011. (XII. 28.) számú – kormányrendelet is módosították. Miként a 100. paragrafusban olvashatjuk,

A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb egy évre bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba. A kivonás időtartama újabb kérelemre, a kérelem benyújtásától vagy a kérelemben megjelölt időponttól számított legfeljebb egy évre, ismételten meghosszabbítható.

Az ideiglenes kivonatást az okmányirodában vagy az ügyfélkapun, azaz a világhálón keresztül is intézhetjük. Amíg nincs forgalomban a kocsi, megspórolhatjuk a kötelező biztosítás és teljesítményadó költségét is. Fénykép: www.hegylakok.hu

Eleddig maximum fél évről lehetett szó, ez azonban sok veterános és járművét felújító autós életét megkeserítette, hiszen aki hosszabb kivonatásban gondolkodott, annak muszáj volt egy év alatt legalább kétszer intézkednie. Mindemellett a 2300 forintos eljárási díjat is hathavonta beszedte az állam, miközben most 12 hónapra is ugyanennyit számolnak fel, azaz olcsóbbá is vált az eljárás a nagyobb időtávban gondolkodó járműtulajdonosoknak.

Ne felejtsük el viszont, hogy ha letelik az egy esztendő, a hivatal automatikusan visszahelyezi a járművet a forgalomba! Figyeljünk hát, nehogy kötelező biztosítás nélkül maradjon kedvencünk ettől az időszaktól kezdve, különben fizethetjük a magas fedezetlenségi díjat!

Olvassa el további cikkeinket!