Hírek

Két abroncs megbukott a legfrissebb téligumi-teszten

Néhány napja jelent meg a német ADAC és az osztrák ÖAMTC autóklub közös abroncstesztje, melyben 34 téli útviszonyokhoz kifejlesztett köpeny mutatta meg képességeit.

A két szervezet hosszú ideje végez közös felméréseket az európai piacon elérhető termékekről, legutóbb a 195/65 R15-ös és a 225/55 R17-es méretű gumik vallottak színt a nedves, száraz, jeges útviszonyok közepette, mindemellett az is kiderült róluk, hogy milyen gyorsan kopnak, mennyire zajosak és milyen hatással vannak a gépkocsi üzemanyag-fogyasztására.

Fékezési teszt, kikerülési manőver és nagy sebességgel elvégzett futási próba is szerepel a feladatok között. Amelyik alany megbukik, azt nem ajánlott megvásárolni

A 15 colos mezőnyben a Dunlop Winter Response 2 vitte a prímet elsősorban száraz talajn mutatott remek képességeinek köszönhetően, ezenfelül jól muzsikált a nedves és a havas próbán is. Mögötte a Goodyear UltraGrip9+ futott be másodiknak, mivel egyaránt remekelt nedves felületen és jégen. A francia Michelin Alpin6 nevű papucsa ért fel a dobogó harmadik fokára, ami nem meglepő, tekintve, hogy száraz úton és jégen is brillírozott, sőt az is kiderült róla, hogy ő a mezőny egyik leghosszabb élettartamú gumija. Rajtuk kívül „jó” osztályzatot szerzett még a Vredestein Wintrac, további tizenegy márka – BF Goodrich, Continental, Bridgestone, Falken, Laufenn, Maxxis, Yokohama, Barum, Nokian, General Tiry és GT Radial – típusai pedig közepes értékelést érdemeltek. Utolsóként, „elégséges” osztályzattal zárta a megmérettetést a Kumho Wintercraft WPS1, tudniillik vízen és száraz felületen is gyatrán teljesített.

A 2021-es tesztet is a korábban megszokott módon végezték, tehát az ellenőrzés alá vont alanyokat egyszerű vevőként, szakáruházban vásárolta a két szervezet, nehogy az a vád érhesse őket, hogy a kiválasztott terméket – a jobb szereplés reményében – speciális kezelésnek vetette alá az abroncsgyártó

A 17”-os méretosztályban 18 abroncsot fogtak próbára az ADAC és az ÖAMTC munkatársai, közülük a havon remeklő Dunlop Winter Sport 5 lett a legjobb, másodikként a Michelin Alpin 6, harmadikként pedig a Goodyear UltraGrip Performance + végzett. Különböző területeken mutatott gyengeségei okán mindössze „közepesre” vizsgázott – ebben a sorrendben – a Kleber, a Bridgestone, a Continental, a Nexen, a Vredestein, az ESA+Tecar, a Sava, a Fulda, a Firestone, a Nokian, a Pirelli, a Toyo és a Maxxis egy-egy abroncsa. Megbukott a Goodride Z-507 Zuper Sport, valamint a Linglong Green-Max Winter UHP, mivel előbbi havon, utóbbi pedig nedves felületen nyújtott kritikán aluli teljesítményt. A részletes eredmények megtalálhatóak az ADAC honlapján.

Olvassa el további cikkeinket!