Hírek

Hidrogéntöltő állomás nyílt a fővárosban

Néhány héttel ezelőtt helyezték üzembe hazánk első hidrogénkútját a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén.

Miként azt az ünnepélyes megnyitó alkalmával Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta, egy lépéssel közelebb került az ország ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon, mindemellett kitért arra, hogy a jövő üzemanyagának tartott hidrogén használatát a kormány is támogatja.

Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan közforgalmúvá válhat a kút, melynek kivitelezése 1,5 millió euróba került. Európában 152 olyan töltőállomás üzemel, ahol hidrogént tankolhatunk

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy az év végétől itthon is elkezdődik a hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok gyártása. A Linde Gáz Magyarország Zrt. nem nyilvános kútja egyelőre kísérleti jelleggel működik, a vállalat a tapasztalatok birtokában dönt az újabb, immáron közforgalmú töltőállomások megnyitásáról. A bejelentéssel egy időben elindult a hidrogénhajtású, üzemanyagcellás Toyota Mirai második nemzedékének hazai forgalmazása is. A Lexus csúcsmodelljének alapjaira épülő különlegesség bemutatójára szerkesztőségünk is meghívást kapott, a vezetés során szerzett tapasztalatainkról az augusztus elején megjelenő Autósélet magazinban számolunk be.

Olvassa el további cikkeinket!