Hírek

Jövőre jönnek az új rendszámok?

Értesüléseink szerint hamarosan elkészül az a rendelet, ami az új formátumú rendszámokkal összefüggő részletes előírásokat tartalmazza.

A három betűt, illetve számot, egy magyar zászlót és egy nagy H betűt felsorakoztató, korábban használt változat 1990 nyarától kezdve került a gépjárművekre, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, amellett természetesen, hogy a trikolór helyét az EU csillagai vették át.

Nagy valószínűséggel így néz majd ki az új sorozatrendszám. Úgy tudjuk, hogy jövő májusban lép hatályba a regula, tehát 2022 tavaszától adják ki az új plaketteket

Bár a Magyar Autóklubot most nem vonták be a jogszabály előkészítésébe, a korábbi esztendőkben több anyagot is véleményeztek szakértőink. Mint ismeretes, 2012-ben felvetődött a területi rendszámok bevezetésének ötlete, ezt a sokmilliárdos költséggel járó intézkedést nem támogatta az egyesület. Véleményünk szerint szóba jöhet a személyhez kötött rendszám, sőt költséghatékony lenne, ha újból kiadnák a forgalomból véglegesen kivont párosításokat. Jóllehet, ez utóbbi annak ellenére csak ideiglenes megoldás, hogy jelentős tartalék van a rendszerben.

Egy ideje sejteni lehetett, hogy változásra készül a jogalkotó, hiszen napjainkban az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk, s már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, ebből kifolyólag lassan elfogynak a jelenleg alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítótáblák. Mi több, a muzeális minősített veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is nagyon kevés kiadható maradt, ezért is indokolt az új változat bevezetése.

Eleddig magyar zászló ékesítette az OT rendszámot, ám az új rendszerben az veteránoknál is megjelenik a tábla elején a kék sáv és az uniós zászló

A nyilánosságra került minták alapján úgy tűnik, hogy Magyarország áttér a négy betű és három szám összeállításra. A bal szélen futó, uniós zászlót és H felségjelzést tartalmazó kék sáv továbbra is megmarad, újdonság azonban, hogy az első két betű után beillesztik a magyar címert. Rövidesen az is kiderülhet, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal, az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal és a motorok jelzéseivel. Az Autóklub tájékoztatást kért az illetékes minisztériumtól, hogy minél hamarabb megismerhessük a tervezetet, és – indokolt esetben – javaslatokat tehessünk az autósok érdekében. Választ várunk azokra a kérdésekre, hogy mikor jelenik meg a rendelet, milyen ütemezés szerint adják ki az új táblákat, illetve milyen költségekkel számolhatnak a járművek üzembentartói.

Olvassa el további cikkeinket!