Hírek

Jövőre jönnek az új rendszámok

Értesüléseink szerint napokon belül megjelenik az a rendelet, ami az új formátumú rendszámokkal összefüggő részletes szabályokat tartalmazza.

A három betűt, illetve számot, egy magyar zászlót és egy nagy H betűt felsorakoztató, korábban használt változat 1990 nyarától kezdve került a gépjárművekre, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, amellett természetesen, hogy a trikolór helyét az EU csillagai vették át.

Nagy valószínűséggel így néz majd ki az új sorozatrendszám. Úgy tudjuk, hogy jövő májusban lép hatályba a regula, tehát 2022 tavaszától adják ki az új plaketteket

Egy ideje sejteni lehetett, hogy változásra készül a jogalkotó, hiszen napjainkban az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk, s már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, ebből kifolyólag lassan elfogynak a jelenleg alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítótáblák. Sőt, a muzeális minősített veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is nagyon kevés kiadható maradt, ezért is indokolt az új változat bevezetése.

Eleddig magyar zászló ékesítette az OT rendszámot, ám az új rendszerben az veteránoknál is megjelenik a tábla elején a kék sáv és az uniós zászló

A nyilvánosságra hozott minták alapján Magyarország áttér a négy betű és három szám összeállításra. A bal szélen futó, uniós zászlót és H felségjelzést tartalmazó kék sáv továbbra is megmarad, újdonság azonban, hogy az első két betű után beillesztik a magyar címert. Várhatóan rövidesen azt is nyilvánosságra hozzák, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal, az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal és a motorok jelzéseivel. Amint felfedik a jelenleg még ismeretlen részletszabályokat, azonnal frissítjük cikkünket.

Olvassa el további cikkeinket!