Autó Hírek Motorkerékpár

Új környezetvédelmi előírások a motorkerékpároknál

2024. január 1-től kezdve kizárólag olyan új motorkerékpár léphet piacra, ami teljesíti a most bevezetett Euro 5+ kibocsátási normát.

Harminckét éve, 1992-ben jelent meg Európában a gépjárművek legnagyobb megengedett károsanyag-kibocsátási szintjét előíró Euro norma első változata, az Euro 1, ami akkor még csak a személyautók benzines és dízelmotorjaira vonatkozott.

A jelenlegi előírások is csak különleges és drága kipufogógáz-tisztító berendezésekkel teljestíhetőek, az Euro 7 pedig újabb, jelentős költségű fejlesztéseket vár el az autógyártóktól. Fénykép: Green NCAP

Azóta rendszeresen módosítanak az előíráson, az autóknál jelenleg a meglehetősen szigorú Euro 6d-ISC-FCM jelzésű van érvényben, s elvileg 2030-ban jön az Euro 7-es előírás, ami számottevően megdrágíthatja a belső égésű erőforrással működő gépkocsikat.

Most a motorkerékpárokon a sor!

A két- és háromkerekű motorkerékpároknál 1999-ben jelent meg az Euro 1-es kipufogógáz-norma, és 2020-ban jutottunk el az Euro 5-ös szintig. Ez utóbbi az Euro 4-hez mérten komoly és nagy kiadással járó fejlesztéseket követelt meg a járműgyártóktól, ennek okán kedvelt géposztályok tűntek el a kínálatból. Ami az Euro 5+ szintet illeti, a légkörre káros gázok kibocsátási értékein nem módosítottak, ellenben ettől kezdve elvárják, hogy a járművek használtan is legfeljebb ugyanolyan mértékben szennyezzék a környezetet, mint új korukban. Ezért mostantól a felhasználóknak is jobban oda kell figyelniük arra, hogy a katalizátor, az oxigénérzékelő (közismert nevén lambdaszonda) és maga az erőforrás is megfelelően működjön.

A motorkerékpároknál először az Euro 5 szabvány írta elő a szénhidrogén-emisszió és a káros részecskék kibocsátásának vizsgálatát. Fénykép: BMW Group

Hozzátesszük, az Euro 5+ fejlettebb, az eddiginél több paraméter vizsgálatára alkalmas (pl. a katalizátor és a különféle érzékelők állapota, az erőforrás túlmelegedés miatti teljesítménycsökkenése) diagnosztikai rendszer beépítését is előírja.

A hírek szerint a zajkibocsátási határértékeket is tovább mérsékelné az unió, jóllehet erről még nem született döntés. Egyébként nem egy lépésben vezetik be az Euro5+-t, tudniillik először csak a 2024. január 1. után piacra lépő, új fejlesztésű két- és háromkerekűekre vonatkozik a szabályozás, majd egy év elteltével következik az összes többi, újként forgalomba helyezett, rendszámos motorkerékpár.

Olvassa el további cikkeinket!