Hírek Klubélet Utazás

Szabályszegések büntetése közkedvelt nyaralóhelyeken

A szabályok megszegésével nemcsak saját testi épségünket kockáztatjuk, hanem a többi közlekedőét is, ezért a hatóságok igyekeznek mindenkit elrettenteni a kihágásoktól. Erről tanúskodik, hogy a büntetési tételek Európa-szerte rendkívül magasak, s manapság már a külföldi autósokon is kíméletlenül behajtják őket. Nem kivétel ez alól Ausztria, Horvátország és Olaszország sem, érdemes tehát tisztában lenni az előírásokkal.

Ausztria

Az osztrák rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki, ha a szankció mértéke nem lépi át a 90 eurót, sőt azt is megkövetelheti, hogy készpénzben fizessen a vétségen kapott sofőr. Nagyobb büntetéssel sújtott kihágásnál megszokott, hogy letétet ír elő a hatóság, a fennmaradó részt pedig két héten belül kell leszurkolni. Számítsunk rá, hogy komolyabb jogsértésnél, például durva gyorshajtás esetén az elkövető anyagi helyzete is befolyásolja a kirótt összeget! Túl azon, hogy a sebességhatárt legalább jelentős mértékben átlépő vezető jelentős – lakott területen kívül akár 276 eurónyi – pénzbüntetéssel számolhat, alsó hangon három hónapra bevonhatják a jogsiját.

Gyakoriak az ellenőrzések a kiemelt üdülőövezetekben. Olaszországban akár 900 eurót is fizethet az, aki lakott területen kívül átlépi a hivatalos sebességhatárt

Horvátország

A bűnüldöző szervek itt is sokszor szabnak ki helyszíni bírságot a szabálytalankodókra, ennek összege alsó hangon mintegy 40 euró. Azoktól, akik ezt nem tudják intézkedéskor kifizetni, a rendőr elveheti az úti okmányt, méghozzá egészen addig, amíg egy helyi postán vagy bankon keresztül át nem utalja a pénzt. Senkinek nem javasoljuk, hogy elbliccelje a néhány eurós várakozási díjakat, tudniillik a horvát parkolótársaságok előszeretettel indítanak eljárást a meg nem fizetett tarifa és az arra rakódó büntetőkamat sikeres behajtásának érdekében. Az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, az előírásokat betartó autósokat is arra ösztökéljük, hogy legalább öt évig őrizzék meg a parkolójegyet.

Hasznos információkért hívja hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 15 óra között a Magyar Autóklub Klubinform szolgálatát a +36-1-345-1777-es telefonszámon! Emellett nézze meg híreinket a www.autoklub.hu internetcímen, valamint az M1, az M2, az M3, a Duna és a Duna World csatorna teletextjének 188. oldalán is!

Olaszország

A csizma tányérsapkásai is szívesen alkalmazzák a helyszíni bírság intézményét, amit készpénzben, csekken és átutalással is fizethet a vétkes. Bizonyos, enyhébb megítélés alá eső tetteknél érdemes minél előbb, lehetőség szerint öt napon belül rendezni a tartozást, így ugyanis 30 százalékkal alacsonyabb a tarifa. Ha valakit este 10 és reggel 7 óra között kapnak különösen súlyos kihágáson, a megszokottnál 30 százalékkal nagyobb büntetéssel számolhat. Amennyiben a vezető vitatja a helyszíni bírságot, letétet kérhet az eljáró rendőr. Olaszországban – Ausztriával és Horvátországgal egyetemben – megengedik a sofőrnek a kismértékű alkoholfogyasztást, jóllehet aki túllépi az 5 ezrelékes szintet, az legalább 532 eurós bírságra számíthat, sőt jogsíját is elveszítheti fél évre.

Olvassa el további cikkeinket!