Archív Egészségmegőrzés Tanácsadó

Mit tehetünk a pollenallergia ellen?

Ugyan pontos statisztikák nincsenek, a szakemberek szerint a magyar népesség 20-25 százalékának életét megkeserítheti a pollenallergia.

Pollenérzékeny honfitársainknak évről-évre komoly próbatételt jelentenek a levegőbe kerülő virágporok. Ellenük az oldalablakok felhúzása sem nyújt védelmet, mert a pollenszemcsék a szellőzés csatornáin át is bejutnak az utastérbe.

Hatásos a pollenek ellen az utastérszűrő?

A polienszűrő utólagos felszerelése a régebbi gépkocsikra nem éppen olcsó mulatság. A nyílászárók és a fütőberendezés légcsatornáinak megfelelő tömítése ugyanis a pollenszűrő árának többszörösét is felemésztheti. A pollenszűrő eleinte a legdrágább gépkocsikon terjedt el, egy ideje azonban az olcsóbb autókat is ellátják ezzel az alkatrésszel. A legújabb idők műszáltechnikai vívmányának tartott pollenszűrőknek öt nagyságrendet átfogó méretű részecskékkel is képesek megbirkózni. Aktív elemüket, az úgynevezett mikroszűrőt váz- és fedőrétegek határolják.

A levegőben lebegő por- és pollenrészecskék a szűrő nyílásain behatolva a villamosan töltött rostokhoz tapadnak, így az utastérbe tiszta levegő kerül. Javasolt olajcsere során és/vagy tavaszi felkészítéskor az utastérszűrőt is cserélni

A mikroszűrő egyenletes eloszlású elemi rostjai (polikarbonát szálak) a rajtuk átáramló levegőrészecskékkel súrlódnak, és elektrosztatikusan feltöltődnek. A pollenszűrők légtisztító hatása működési elvükből következően véges, többnyire legfeljebb 15 ezer kilométer. A mikroszűrőn alig 10-15 grammnyi porlerakódás elegendő a betét telítődéséhez. A rostok villamos töltöttsége a hozzájuk tapadó részecskék jelenléte miatt jelentős mértékben lecsökken, ezért a telítődés után a légáram az addig megkötött részecskéket is magával ragadja az utastérbe. A szűrőbetétcsere egyszerű művelet, azonban allergiásoknak ajánlatos száj elé köthető tiszta kendő vagy orr-száj fityula használata.

Többnyire parlagfű váltja ki a pollenallergiát

Az egyre többeknél július végétől jelentkező, tüsszögéssel, orrfolyással, szájpad- és szemviszketéssel, esetleg nehézlégzéssel járó, rendkívül kellemetlen panaszok hátterében az esetek zömében a nyár végén virágzó gyomok, elsősorban a parlagfű által termelt virágpor (pollen) áll.

A beáramló levegő áthalad a szűrőn, így az utastérbe már nem, vagy csak kis mennyiségben jutnak be problémát okozó pollenek

A pollenallergia nem más, mint az immunrendszer téves „riadója” a környezetben jelenlévő, ártalmatlan anyagokkal szemben. Az immunválasz fontos, sőt életmentő, ha valamilyen kórokozóval harcol a szervezet, a virágporokkal szemben viszont felesleges és káros. A növények virágporát ismerve mérsékelhetjük a panaszokat. Ehhez nyújt segítséget a pollennaptár, valamint a pollenhelyzet előrejelzés.

Gyógyszerrel és gyakori hajmosással is óvjuk egészségünket!

Érdemes a szenzonban a megszokottnál gyakrabban hajat mosni, mert a pollenszemek, amelyek nappal a hajba ragadtak, éjszaka kiszóródva problémát okozhatnak. Allergén gyomok nagy számban előfordulhatnak az utak mentén, ebből kifolyólag a pollenkoncentráció esetenként kifejezetten magas is lehet. Ezért pollenérzékeny autósok felhúzott ablakkal közlekedjenek, hiszen az ő esetükben a tűsszögési roham nem csak kellemetlen, de balesetveszélyes is. A parlagfű legintenzívebben augusztusban és szeptemberben virágzik. Ebben az időszakban az allergiások inkább a hegyekbe kiránduljanak, mint sem a Balatonhoz, mert ez a környék az ország parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek egyike.

Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés – ismerős tünetegyüttes minden pollenallergiásnak. Ha bármelyik előjön menet közben, inkább álljanak félre, míg valamelyest enyhülnek a panaszok

Szerencsére hatásos gyógyszerek vannak a tünetek enyhítésére. Fontos, hogy az allergiások legyenek tudatában saját betegségüknek, mindenképpen forduljanak minél előbb szakorvoshoz, és az allergiás szezonjukban szerelkezzenek fel megfelelő gyógyszerekkel! A virágzás hónapjában az allergiás viszonylag keveset tartózkodjon a szabadban, késő este vagy kora reggel szellőztessen, és nappal tartsa csukva az ablakokat. Ma már terjedőben vannak olyan szobai légtisztító berendezések, amelyek képesek a légköri pollenszemeket kiszűrni, ezek használatával jelentős enyhülés érhető el.

(A védekezésről szóló részt Fehér Zoltán, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa írta 2000-ben)

Tetszett a cikkünk? Lépjen be Ön is a Magyar Autóklubba! Standard, Komfort és Oldtimer Prémium tagoknak ingyenesen postázzuk az évente négy alkalommal megjelenő, nyomtatott Autósélet magazint, ami az autós világ minden fontos történéséről tájékoztatja a járműtulajdonosokat, egyszersmind a biztonságos, gazdaságos közlekedésben és az autóválasztásban, illetve -üzemeltetésben is segítséget nyújt.

Olvassa el további cikkeinket!