Hírek

Ne tartsd fel a forgalmat!

Újfajta táblákkal hívják fel a fővárosban autózók figyelmét a szabályos parkolásra.

Látványos, sárga alapszínű táblákat helyezett ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a belvárosi Dohány, Nefelejcs és a Wesselényi utcában annak érdekében, hogy a szabálytalanul parkoló járművek ne akadályozzák a buszok forgalmát. Erre a lépésre azért szánta el magát a BKK, mert a fővárosban évente több mint kétezer olyan esetet regisztrálnak, amikor a gépkocsi az utat eltorlaszolva várakozik, ezzel feltartja a társaság buszait, nem mellesleg dugót idéz elő az egyébként is nehezen járható területeken.

Feltűnő az új jelzés. A BKK korábban is bevetett nem szokványos megoldásokat a szabálytalanul parkolók megfékezésére, idén tavasszal például beton terelőelemeket helyeztek ki a VI. kerületi Szondi utca és Izabella utca csomópontjába

Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, ahol a szűk utcák és az áramellátáshoz kötöttség miatt sokkal nehezebb kikerülni a rossz helyen parkoló négykerekűt.

Jó tudni, hogy amelyik gépjármű feltartja a többi közlekedőt, azt az illetékes hatóságok elszállíthatják, a renitens tulajdonos pedig – az idevonatkozó kormányrendelet értelmében – 10-től 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

Nem véletlenül telepítették a jelzéseket az említett helyszínekre, tudniillik az idei évben a Nefelejcs utcában mintegy 48 órát, a Dohány utcában több mint 36 órát, míg a Wesselényi utcában közel 12 órát várakoztak a „feltartott” tömegközlekedési járművek, magyarul az érintett szakaszokon sokszor teljesen felborul a menetrend. Természetesen a BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus szakaszokat, és szükség esetén újabb intézkedésekkel lép fel az előírásokra fittyet hányó járművezetőkkel szemben.

Olvassa el további cikkeinket!