Teszt

Volvo XC40 T3 Momentum Pro – a nagyok útját járja

Éppen öt esztendővel ezelőtt indította útjára a Volvo az XC90 második nemzedékét, mi több ezzel együtt egy új tervezési irányvonalat is kijelöltek a cég vezetői. Bejött a paradigmaváltás, majd annak hozadéka, a számos vadonatúj modell, melyek közül – kétség kívül – előzmény nélküli kompakt szabadidő-autójukat övezi a legnagyobb érdeklődés. Az Év autója díjat is begyűjtő XC40 eladásai a gyártáskezdet óta szárnyalnak, és ebben az új alapmotornak, a háromhengeres turbós benzinesnek is komoly szerepe van.

Talán egy világosabb szín jobban kiemelné a jellegzetes volvós formát. Nagyszerűek a fényre sötétedő külső tükrök és jó szolgálatot tesz az első-hátsó radarral együtt megvehető tolatókamera (fénykép: Kovács Zsigmond)

Gombamódra szaporodnak a szabadidő-autók, hiszen rengeteg pénzt keresnek velük a gyártók. Látszólag nem bonyolult a recept – dobjuk fel a divatos külsőt nagyméretű kerekekkel, vessünk be takarékos motorokat és minél több vezetéstámogató rendszert, s az egészet fűszerezzük meg valamilyen érintőképernyős fedélzeti kijelzővel.

Hátulról is jellegzetes a forma és szemrevaló a bumerángot mintázó lámpa. Mondjuk a vastag C-oszlop és a levágott aljú oldalüveg miatt kissé korlátozott a kilátás átlósan hátrafelé (fénykép: Kovács Zsigmond)

Mára a prémium márkák kínálatában szintén felbukkantak a nagy tömegeket vonzó kisautó vagy kompakt alapú SUV-k, várható volt tehát, hogy beszáll a virágzó üzletbe a kínai Geely kötelékébe tartozó Volvo is. Miként tesztünkből kiderül, nagyon jól teszi, hogy ebben a szegmensben is kamatoztatja hosszú évek alatt felhalmozódott tudását, mert igazán praktikus gép született…

Belül tágasabb

Miközben megközelítjük a legkisebb Volvót, nem tudjuk levenni a szemünket az elképesztő méretű, 19 colos kerekekről. Még szerencse, hogy nemcsak a felnik nőttek óriásira, de az ajtók is elég nagyok, ennek köszönhetően szerfelett könnyű beszállni. Odabent elégedetten nyugtázhatjuk, hogy ideális az üléspozíció, azaz nem kell mélyre ereszkednünk, s messzire belátni az autó környezetét. Mihelyst szétnézünk az utastérben, rögtön jó kedvünk lesz, mivelhogy a svéd eleganciát roppant ügyesen ötvözték a fiatalos vagánysággal, ráadásul a formákon túl a felhasznált anyagok okán is elégedetten csettinthetünk nagyszerű megérinteni a zömében puha felületeket, klassz a kockás papírra emlékeztető fém műszerfalbetét és pazar a világos szövetkárpit.

Szinte védjegy a Volvónál a 9 colos képátlójú, élére állított középső kijelző, erről vezérelhetjük a klímarendszert is. Érdemes megvenni a Harman/Kardon hifit, mert parádésan szól (fénykép: Kovács Zsigmond)

Azt se felejtsük el, hogy a csomagoláson kívül a helykínálat is elismerésre méltó, merthogy elöl és hátul is kifogástalanul el tudnak helyezkedni a langaléta felnőttek! Már meg sem lepődünk rajta, hogy teljesen digitális a műszeregység, a középre tett, rövidebbik oldalára állított érintőkijelző pedig éppen olyan, mint bármelyik márkatársban. Ennek kapcsán furcsa érzés fogja el az embert, hiszen ugyanezt a rendszert – lassúsága és megszokást igénylő kezelése miatt nem szerettük az XC90-ben. Ellenben itt nagyszerűen együtt tudtunk élni vele, annak dacára, hogy érdemben nem változtattak rajta. Valamicskét tán gyorsabb lett, menürendszere pedig egészen közel áll a klasszikus okostelefonokéhoz.

Kényelmes ülésekkel, takarékos, csendes és méretéhez viszonyítva erős motorral érkezik a sokféle vezetéstámogató rendszerrel felszerelt, tágas csomagterű, ügyesen rugózó és jó minőségű XC40, ami egy négytagú családnak is megfelelhet.

Nem láttunk még másutt olyan ajtókárpitot, mint amilyet a svédek bevetnek az XC40-nél – viszonylag durva szövet borítja a panelek nagy részét és a tágas zsebek belsejét, ennek eredményeképpen menet közben nem zörögnek a kacatok és a palackok. Mondjuk a kisgyermekes vevőknek célszerű valamilyen sötét színösszeállítást választania, minekután ebből és a szintén világos üléskárpitból nem egy leányálom kimosni a különféle ételek és édességek ejtette foltokat.

Példásan tartják a testet és kényelmesek is az elektromos mozgatású, kihúzható combtámaszú és négyirányú deréktámasszal kényeztető első fotelek. Nem állítható a középső kartámasz, de alatta hasznos üreg bújik meg (fénykép: Kovács Zsigmond)

Örültünk a Momentum Pro felszereltséggel együtt járó elektromos mozgatású, akár láblendítéssel is kinyitható ötödik ajtónak, ami alatt akkora csomagtér bújik meg, mint egy kisebb kombiban. Egészen pontosan 460 literre számíthatunk, ráadásul a padló egy része felállítható, így igény szerint csoportosíthatjuk csomagjainkat. Ha még több helyre van szükségünk, akkor egy gombnyomással elfektetjük a 40/60 arányban osztott második üléssor támláit, és kényelmesen telezsúfolhatjuk az 1336 literre hízott rakteret. Emellett boldogan vettük tudomásul azt is, hogy megannyi kacatot képes elnyelni a fedélzeten szétszórt kisebb-nagyobb fiók, üreg és polc.

Három henger. Maradhat?

Szinte valamennyi autógyártó kis össz-lökettérfogatú, háromhengeres, turbós benzines motorokkal jelentkezett az elmúlt időszakban, ezekben látták a szén-dioxid kibocsátás hatékony csökkentésének zálogát. A Volvo hosszú ideig távol tartotta magát az angolul downsizingként ismert zsugorítási láztól, de az XC40-nel mégis rálépett erre az útra. Egyszerűen fogták a megannyi típusukban szolgáló 1969 köbcentis erőforrást, és levágtak belőle egy hengert, ezáltal megszületetett a piac egyik legnagyobb háromcilinderese. Az 1,5 l-es, hengerenként négyszelepes, közvetlen befecskendezéses turbómotor impozáns adatokkal szolgál, hiszen teljesítménye 163 LE, maximális nyomatéka pedig 265 Nm.

Kevés ehhez fogható, kellemes karakterű és finom járású háromhengeres bukkan fel a piacon, melynek szervizperiódusa is hosszú, 30 ezer kilométer (fénykép: Kovács Zsigmond)

Nos, egy átlagos felhasználó szempontjából tökéletesen elegendő ez az aggregát az 1,5 tonnás szabadidő-autó dinamikus mozgatásához, ellenben az erős Volvókhoz szokott közönség kissé vérszegénynek érezheti majd. Való igaz, hogy 120-130 km/óra körüli tempónál kifogy belőle a szufla, de városban, országúton nem nagyon adódott olyan helyzet, hogy fanyalogtunk volna. Ráadásul turbója sem késlekedik sokat, hiszen amint 1500-as percenkénti főtengelyfordulatnál rálépünk a gázra, szinte azonnal érezzük az átütő erőt, 2000-től pedig lelkesen pörög leszabályozásig. Mindemellett elképesztően halk az erőforrás, még gyorsításoknál sem tolakodik be a hangja a kabinba, azt pedig, hogy háromhengeres, legfeljebb a vájt fülűek mondják meg róla.

A vezetési módok között megtaláljuk a takarékos Ecót, a sportos Dynamicot és a terepezéshez ajánlott Offroadot is. Jól néznek ki és praktikusak a lökhárító, a küszöb és a kerékjárati ívek műanyag betétei, dicséret jár a vékony A-oszlopért (fénykép: Kovács Zsigmond)

Örömmel nyugtáztuk, hogy a hatfokozatú, kézi kapcsolású váltó karja könnyen kattan a precíz kulisszában és a végáttétel is elég hosszú. Meg kell viszont szokni, hogy az álló helyzetben magától működésbe lépő rögzítőfék az indokoltnál később engedi el az autót, emiatt a kis gázzal indító sofőr bizony lefulladhat. Lévén ez egy szabadidő-autó, felmerülhet a vevőben, hogy összkerékhajtást választana hozzá. Ehhez a motorhoz nem, ellenben a kétliteres benzineshez és gázolajoshoz – hétszázezres felárért – társíthatunk 4×4-es rendszert. Ami a fogyasztást illeti, a vegyes üzemben, sok városi szakasszal tűzdelt tesztúton 8,3 l/100 km értéket mértünk, ami megfelel a várakozásainknak.

Hátrafelé átlósan korlátozott a kilátás, emellett a nagyobb úthibákkal nehezen boldoguló futóművet és a későn kiengedő automatikus rögzítőféket kell megszokni.

Ismerünk olyan karakterű SUV-típusokat, amikkel szinte egyből nekiindulnánk a rengetegnek, de az XC40 inkább egy pláza parkolójában néz ki jól. Nem is vittük kemény terepre, de 211 mm-es hasmagasságával valószínűleg nem vallana szégyent a nagyobb buckákon sem. Említsük meg azt is, hogy az elöl MacPherson, hátul sok lengőkaros futómű nagyon ügyesen viselkedik, mi több kifejezetten komfortosnak mondható rugózásával kitűnik a kategóriatársak közül. Megfelelően kezeli a kisebb úthibákat is, ámde a nagyobbakkal azért meggyűlik a baja. Ügyes a közvetlen és pontos, a végállások között 2,6 fordulatú, elektromos rásegítésű volán, s nem lehet panasz a négytárcsás fékrendszerre sem: határozottan lassítja az autót ls tartós terhelésnél sem fárad számottevően.

Biztonság mindenekelőtt

Összesen ötféle kivitelben gyártják a Volvo kompakt SUV-ját, a kipróbált modell a középső Momentum Pro változat volt. Ámbátor már az alapváltozatot is telezsúfolják extrákkal, főképp a biztonsági arzenál sokrétű. Többek között baleset után automatikusan bekapcsoló elektronikus rögzítőféket, frontális ütközést elkerülő, aktív kormányzást és frontális karambol következményeit fékezéssel csökkenő rendszert kapunk, no meg hat légzsákot, lejtmenetvezérlőt, borulásgátlót, útelhagyást és kereszteződésben a másik autó elé bekanyarodást megakadályozó rendszert, városi koccanást elkerülő, automatikusan vészfékező City Safetyt, valamint elalvásra figyelmeztető elektronikát. A T3-as motorral felszerelt XC40 alapára csaknem tízmillióra rúg, az automatikus váltós csúcsváltozathoz pedig 12,43 millió forintért lehet hozzájutni. Árát a prémium osztálytársakhoz lőtték be, mindazonáltal remek képességeinek, továbbá pazar szolgáltatásainak ismeretében nem mondanánk magasnak.

A Volvo XC40 T3 Momentum Pro főbb műszaki adatai

Motorkonstrukció                       Soros, háromhengeres, 16 szelepes, közvetlen befecskendezésű, turbós benzines

Összlökettérfogat (cm3):                1477

Csúcsteljesítmény (LE/kW/f./perc):      120/163/5500

Legnagyobb forgatónyomaték (Nm/f./perc):   265 Nm/1500-3000

Sebességváltó típusa/fokozatok száma:   Kézi/6

Hosszúság/szélesség/magasság (mm):      4425/1863/1652

Tengelytáv (mm):                       2702

Csomagtartó térfogata (l):             460-1136

Saját tömeg (kg):                      1503

Üzemanyagtartály (l):                  54

Gyorsulás (0-100 km/h, mp):             9,3

Végsebesség (km/h):                    200

Fogyasztás vegyes (l/100 km, WLTP):     6,9

Tesztfogyasztás (l/100 km):            8,3

Széndioxid-kibocsátás vegyes üzemben (g/km):    158

A modell alapára:                      9 550 000 Ft (T3 Momentum Core)

A tesztelt modell alapára:             10 870 000 Ft (T3 Momentum Pro)

Olvassa el további cikkeinket!