Hírek Klubélet

Új szolgáltatás az Autóklubnál

Tavaly ősszel hirdették ki azt a rendelkezést, melynek értelmében a Magyar Autóklub elvégezheti a külföldről behozott személyautók és kishaszonjárművek honosítását.

–  Hosszú szakmai egyeztetést és felkészülést követően néhány héttel ezelőtt megnyílt a lehetőség arra, hogy a MAK mind a 44 szerviz- és vizsgapontján végrehajtsa ezt a feladatot. Ez azért is roppant hasznos, mert ennek köszönhetően egy lépésben lebonyolítható a külhoni járművek honosítása, műszaki vizsgáztatása és a hazai forgalomba-helyezéshez nélkülözhetetlen eredetiségvizsgálata. Szintúgy – lakhelytől függetlenül – az ország bármelyik MAK állomása vállalhatja a taxigépkocsik és a járművezető-képzéshez használt autók időszaki vizsgáztatását – számol be Gátfalvi Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója.

Évente több mint 100 ezer autó érkezik az országba. Korábban akár hónapokat is várhattak az ügyfelek, míg időpontot kaptak az eljárás lefolytatására a kormányhivatalokban. Az Autóklub belépésével számottevően rövidülhet az előjegyzési idő

Lényeges tudnivaló, hogy honosítással összefüggésben kizárólag azokkal az M1 és N1 kategóriába tartozó gépjárművekkel kereshetik fel a MAK pontjait, amelyek rendelkeznek az uniós megfelelőséget igazoló úgynevezett COC-papírral, továbbá az autóhoz tartozó egyéb hivatalos dokumentummal, illetve érvényes külföldi műszaki vizsgával. Az eljárás költsége a 8000 forintos igazgatási szolgáltatási díjból és a 19050 forintos átvizsgálási díjból tevődik össze.

A honosításhoz előzetes bejelentkezés szükséges, a várakozási idő általában nem haladja meg az egy hetet. Időpontfoglaláshoz, kérjük, hívja a kiválasztott szerviz- vagy vizsgapontot.

Olvassa el további cikkeinket!